Jak upéct koláč s ovesnými vločkami a tvarohovou náplní s banány | fit recept
Koláč podle následujícího receptu se dá zařadit i do dietního jídelníčku. Je lehce oslazený pouze medem a další sladkost mu dodají banány. Proto do náplně přidejte hodně zralé plody s hnědými skvrnami na slupce, bývají nejsladší. Koláč doporučuji před krájením nechat vychladnout, tvarohová náplň se zpevní a řezy budou úhlednější.
Budete-li dodržovat uvedené množství ingrediencí a koláč rozdělíte na 10 porcí, tak jedna porce obsahuje 309 kcal, 14 g bílkovin, 29 g sacharidů a 15 g tuku.
Co je potřeba
Na krustu:
- 300 g jemně mletých ovesných vloček
- 70 g másla (nebo kokosového oleje)
- 30 g medu
- 1 vejce
- sůl
Na náplň:
- 2 banány
- šťáva z 1 citronu
- 500 g ricotty
- 200 g tvarohu
- 4 vejce
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
Krok 1
Začněte tím, že nastavíte teplotu trouby na 175 °C. V misce přiměřené velikosti promíchejte ovesné vločky s máslem, tekutým medem, špetkou soli a vejcem a vypracujte těsto. Hotové těsto rovnoměrně rozprostřete v dortové formě o průměru 25 cm. Formu předtím, než vložíte těsto, vyložte papírem na pečení.
Pečte v předehřáté troubě 15 minut.
Krok 2
Během pečení krusty z ovesných vloček si připravte tvarohovou náplň. Je to velmi snadné, všechny potřebné ingredience na ni rozmixujte dohladka.
Krok 3
Po 15 minutách pečení vyndejte krustu z trouby a nalijte na ni připravenou tvarohovou náplň. Formu vraťte zpět do trouby a koláč dopékejte ještě 40–45 minut při teplotě 165–175 °C.
Z ovesných vloček a banánů se dají upéct i výborné sušenky. Vybrali jsme pro vás dva osvědčené recepty na vyzkoušení.
Jak upéct ovesné sušenky s banány | recept
Jak upéct luxusní kakaové ovesné řezy z banánů, jablek a kakaovo-banánovou polevou