Jak jednoduše a rychle na nenáročný bezlepkový dortík s intenzivní čokolískovou chutí
Jednoduchý, rychlý, nenáročný, a přitom tak skvostný. Právě o takový bezlepkový dortík se zaslouží osvědčené čokolískové propojení, které pouze za přispění másla a vajec vykouzlí dortík plně bezlepkový, který je i přes křupavý a popraskaný povrch uvnitř stále skvostně vláčný. Recept doporučujeme všem, nejen celiakům.
Co je potřeba
Na uvedené množství surovin využijete větší koláčovou formu s průměrem 28–30 cm, ovšem máte-li pouze menší formu, bezlepkový dortík můžete v malých formičkách přeměnit i na skvostné bezlepkové muffiny
- 200 g mletých lískových ořechů
- 200 g čokolády na vaření
- 200 g másla
- 200 g krupicového cukru
- 6 vajíček
Na posyp:
- 1 hrst mletých lískových ořechů
- 3 lžíce krupicového cukru
Krok 1
Jednoduchou a neuvěřitelně rychlou přípravu tohoto skvostného bezlepkového dortíku začněte rozpuštěním másla a nalámané čokolády na vaření.
Čokoládu s máslem rozpusťte buď ve vodní lázni či o trochu rychleji v mikrovlnné troubě nastavené na mírný ohřev, kdy čokoládu občas promíchejte.
Krok 2
V průběhu rozpouštění čokolády rozklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Ke žloutkům přidejte krupicový cukr a vyšlehejte elektrickými metlami do bělavé vzdušné pěny. Z bílků vyšlehejte pevný sníh.
Krok 3
Do vzdušné žloutkové pěny pak tenkým pramínkem postupně vlijte a vmíchejte zchladlou čokoládu propojenou s máslem.
Krok 4
Poté stěrkou do bezlepkového těsta lehce zapracujte najemno mleté lískové ořechy, čímž doplníte jeho prozatím jen intenzivní čokoládové ladění.
Krok 5
Nakonec do čokolískového těsta zlehka vmíchejte vyšlehaný bílkový sníh, díky kterému bude upečený dortík úžasně nadýchaný.
Takto připravené vzdušné těsto pak přesuňte do větší koláčové formy.
Krok 6
Před vložením do trouby však povrch zasypte hrstí mletých lískových ořechů i krupicovým cukrem, které spolu během pečení vytvoří na bezlepkovém dortíku skvostně křupavou cukrovou skořepinku.
Takto dejte na 40–45 minut péct do předehřáté trouby na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C). Po upečení by měl být povrch dortíku příjemně křupavý a jemně popraskaný.
- I přes výrazně intenzivní čokolískové ladění můžete bezlepkový dortík ještě dále zvýraznit a v čokoládovém chuti utužit, a to použitím čokoládové polevy, kterou dortík po upečení ozdobíte na místo původního oříškového zdobení.