Jak připravit datlovo-arašídové koláčky s bílou čokoládou | recept
Okouzlující spojení sladkých sušených datlí a intenzivních, nasucho opražených arašídů přemění tyto kouzelně vypadající nepečené koláčky ve výtečnou a ke všemu poměrně zdravou cukrovinku. Sladké sušené datle doplněné bílou čokoládou tyto kouzelné koláčky příjemně osladí a intenzivní arašídy zase chuť zvýrazní. Což ve výsledném spojení oku i chuti lahodí.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím ingrediencí uděláte asi 50 kousků
- 350 g vypeckovaných sušených datlí
- 200 g nesolených arašídů
- 1 lžička vanilkového aroma na provonění
- 50 ml rumu
- 100–150 g sezamových semínek na obalení
- 100 g bílé čokolády
- 0,5 cm plátek másla
Krok 1
Přípravu těchto koláčků, které vás chutí i vzhledem opravdu okouzlí, začněte úpravou nesolených arašídů. Nejprve je na pánvi za občasného prohození nasucho opražte a jakmile začnou vonět a jejich povrch se bude lesknout (uvolňovat tuk), přesypte je do nádoby vhodné k mixování či přímo výkonného mixéru. Ještě horké je rozmixujte na co nejjemnější drť a poté přesuňte do mísy.
Krok 2
Po arašídech do mixéru vložte na kousky nakrájené sladké sušené datle, provoňte vanilkovým aroma a rozmixujte na co nejhladší pastu.
Krok 3
Datlovou pastu následně přidejte do mísy k arašídové drti a dlaní zapracujte v poměrně tuhou, soudržnou hmotu, ze které rovnou tvarujte menší kuličky.
Krok 4
Hotové datlovo-arašídové kuličky omočte v misce s rumem a ihned je přesuňte do další misky se sezamem. V něm pak rumem omočené kuličky obalte a v dlaních jemně zploštěte do koleček. Tím současně i sezam k těstu přitlačíte a kouzelné sezamové zdobení je tak na světě.
Krok 5
Do každého sezamem obaleného kolečka udělejte druhým koncem vařečky hlubší důlek.
Krok 6
Nyní ve vodní lázni či v misce v mikrovlnné troubě nastavené na mírný ohřev rozpusťte plátek másla s nalámanou bílou čokoládou.
Krok 7
Rozpuštěnou bílou čokoládou naplňte zdobičku s užším nástavcem a vytvořený důlek v každém koláčku čokoládou vyplňte.
Tím je příprava datlovo-arašídových koláčků dokončena a aby okouzlili nejen vaše oko, ale i chuťové buňky, nechejte je v lednici zatuhnout a přes noc proležet.
- Okouzlující spojení sladkých sušených datlí a intenzivních arašídů báječně doplní i čokoláda na vaření. Pro ještě zdravější verzi koláčků můžete zvolit kvalitní hořkou čokoládu s vyšším procentem kakaa. Ta je ve spojení se sladkými sušenými datlemi opravdu delikátní.