Jak upéct atraktivní čokoládový moučník s jemným makovým krémem | recept
V řezu tak atraktivní, hořkou čokoládou v korpusu doplněný a jemným smetanovým krémem ozdobenými moučník, který mezi ostatními čokoládově laděnými a jemnými krémy doplněnými moučníky vynikne nejen svou nadýchaností a vláčností, ale zejména svým makově laděným smetanovým krémem, který je díky zrníčkům intenzivního máku chuťově plný a navíc na pohled nesmírně atraktivní.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá plechu o velikosti 20 x 30 cm
Na čokoládový korpus:
- 70 g polohrubé mouky
- 30 g hladké mouky
- 1 lžíce tmavého kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g čokolády na vaření
- 100 g krupicového cukru
- 4 vajíčka
- 5 lžic oleje
Na jemný makový krém:
- 300 g mascarpone
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 g mletého máku
- 70 g krupicového cukru
- pikantní marmeláda na potření čokoládového korpusu
Krok 1
Příprava čokoládového moučníku, respektive čokoládově laděného korpusu je rozdělena do několika etap, kdy jako první do mísy prosejte oba druhy mouky s tmavým kakaem i práškem do pečiva a promísenou suchou směs odložte stranou. Současně také začněte pomalu ve vodní lázni rozpouštět nalámanou čokoládu.
Krok 2
V další etapě přípravy čokoládového korpusu rozklepněte vajíčka, oddělte bílky od žloutků a z bílků oslazených krupicovým cukrem vyšlehejte elektrickými metlami tuhý lesklý sníh.
Krok 3
Do bílkového sněhu pak střídavě a postupně zašlehávejte žloutky s olejem. Vždy jeden žloutek a část oleje a takto opakujte do vyčerpání surovin, přičemž po každém přidání šlehejte tak dlouho, dokud se vše společně nepropojí.
Krok 4
Vyšlehanou vaječnou směs pak zapracujte do sypkých surovin v míse, kterou jste si v první etapě odložili stranou a důkladně vše propracujte.
Krok 5
Na závěr těsto na čokoládový korpus doplňte nezbytnou rozpuštěnou čokoládou, pečlivě promíchejte a přesuňte do plechu vyloženého pečicím papírem, přičemž volte plech s vyššími okraji.
Čokoládovým těstem vyplněný plech pak vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte přibližně 25 minut.
Krok 6
Ihned po vytažení z trouby horký korpus potřete tenkou vrstvou pikantní marmelády a nechejte chladnout.
Marmeládu můžete zvolit jakoukoliv, dle své chuti, ovšem opravdu výtečná jsou švestková povidla, která se báječně doplňují s jemným makovým krémem i čokoládovým korpusem. Zvláště pak rozmíchaná s rumem a špetkou skořice. Recept na ně najdete zde.
Krok 7
Mezitím, co upečený a marmeládou pomazaný korpus chladne, v míse elektrickými metlami vyšlehejte mascarpone s tvarohem a smetanou do hladkého krému.
Domácí mascarpone si můžete vyrobit doma podle tohoto receptu.
Krok 8
Smetanově jemný krém pak oslaďte cukrem a obohaťte mletým mákem. Poté dejte krém k částečnému zatuhnutí do lednice.
Krok 9
Jakmile je korpus zchladlý, rozetřete na něj vychlazený makový krém, povrch uhlaďte a takto připravené přesuňte do lednice.
Moučník krájejte nejlépe až druhý den, kdy čokoládový korpus ještě zvláční a makový krém dokonale zatuhne.
- Výše uvedený, na plechu upečený čokoládový moučník můžete velice snadno přeměnit do podoby nesmírně atraktivního až honosného dortu. Čokoládový korpus stačí upéct v dortové formě, po vychladnutí korpus podélně jednou překrojit a na spodní díl nanést marmeládu a část jemného makového krému, přičemž zbylý makový krém pak natřít na povrch horního dílu a po obvodu dortu. Takto připravený dort pak lze ozdobit například hoblinkami hořké čokolády.