Jak v kuchyni využít dvě zralá avokáda pro nevšední a rozmanité pohoštění
Tyto dva snadné recepty na zpracování zralého avokáda jsou jasným důkazem toho, jak rozmanité je využití máslově jemného avokáda v kuchyni. Zralému avokádu totiž díky jeho jemné chuti a máslové konzistenci sluší jak jemná pomazánka z Cottage sýra, tak lahodná ledová káva. Oba uvedené recepty jsou skvělou volbou pro nevšední a rozmanité avokádové pohoštění.
Co je potřeba
Na jemnou avokádovou pomazánku z Cottage sýra:
- 1 středně velké zralé avokádo
- 120 g jemného Cottage sýra
- 1–2 stroužky česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce sezamové pasty Tahini
- špetka soli
Na lahodnou ledovou kávu:
- 1 středně velké zralé avokádo
- 1 lžíce sypké instantní kávy
- 250 ml mléka
- 2 lžíce javorového sirupu
- kostky ledu – dle chuti
Krok 1
Příprava jemné avokádové pomazánky je opravdu snadná, i když volba surovin je poměrně rozmanitá, a navíc s nevšedním zakomponováním sezamové Tahini pasty. Ta ovšem dodá jemné pomazánce významně delikátní tón.
Zralé avokádo podélně rozpulte, vyjměte pecku, vydlabejte dužinu ze slupky a nakrájejte ji na menší kousky. Je-li avokádo opravdu zralé, krájení dužiny není potřeba. Nakrájené avokádo pak společně s jemným Cottage sýrem, prolisovaným česnekem, sezamovou Tahini pastou, citronovou šťávou a solí rozmixujte v mixéru dohladka. Před podáváním nechejte pomazánku v lednici vychladit, čímž zatuhne do typické pomazánkové konzistence. Následně podávejte na opečeném toastu či čerstvé bagetce.
Krok 2
Druhé rozmanité využití zralého avokáda je na přípravu stejně snadné jako první využití do jemné pomazánky. Zde navíc díky zvoleným surovinám dosáhnete opravdu nevšedního, exoticky laděného pohoštění.
I zde nejprve očistěte zralé avokádo tím, že jej podélně rozpůlíte, odstraníte pecku, vydlabete dužinu ze slupky a nakrájíte ji na menší kousky. Společně s mlékem, javorovým sirupem a instantní kávou pak kousky avokáda rozmixujte v mixéru do krémové hladké konzistence.
Následně do mixéru přidejte led a opět promixujte tak, aby se kostky ledu rozdrtily a propojily s krémovým základem, který tak i patřičně naředí. Vzhledem k tomu tedy volte i množství ledových kostek. Chcete-li opravdu krémovou kávu, volte méně ledu, a naopak pro řidší konzistenci pak přidejte ledu více.
Z mixéru pak ledovou kávu z avokáda rozlijte do sklenic a ihned podávejte.
Do jemné avokádové pomazánky volte raději Cottage sýr s menším obsahem smetany v kelímku, tedy tužší konzistence. Případně část smetany slijte a do pomazánky nepřidávejte, aby ji příliš nenaředila.
Stejně lahodnou ledovou kávu můžete velice snadno ještě zjemnit, a navíc od kofeinu oprostit tím, že místo instantní kávy přidáte do ledové kávy jemné Caro.