Jak připravit tradiční baba ghanoush | recept na pomazánku (předkrm) z lilku
Název tohoto orientálního pokrmu se dá přeložit jako rozmazlovaný nebo hýčkaný táta. Tento pokrm podle pověsti vznikl tak, že jej svému starému otci, který již neměl zuby, připravovala dcera. Jídlo z pečených lilků mu musela rozmačkávat, aby jej mohl sníst. Setkat se můžete i s názvem lilkový kaviár. Originální recept má každá rodina svůj, ingredience jsou stejné, ale jejich poměr je pokaždé jiný. Proto si i vy recept upravte podle své chuti tak, aby vám vyhovoval.
Co je potřeba
Množství na 4 porce:
- 2 středně velké lilky (2×400 g)
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce tahini
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky česneku
- sůl
Baba ghanoush je tradiční jídlo pro oblast východního Středomoří. Podává se k mnoha pokrmům samostatně jako předkrm nebo pomazánka. V originále se připravuje z pečeného lilku a jemnou uzenou chuť docílíte tím, že slupku při pečení lehce spálíte. Proto nejlepší způsob je lilky opékat na ohni nebo grilu. Při přípravě lilků v troubě nebude chuť pokrmu tak výrazná.
Krok 1
Troubu předehřejte na 190 °C. Lilky očistěte, přemístěte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte 1 lžící olivového oleje a dejte péct do předehřáté trouby na 25–30 minut při 180–190 °C. Hned po upečení lilky zabalte do sáčku nebo potravinové folie, aby se zapařila slupka a lilky šly následně lépe loupat. Lilky nechte ve folii zhruba 20 minut, pak je vyndejte a oloupejte.
Krok 2
Dužinu z lilků rozmixujte dohladka společně s tahini, citronovou šťávou, česnekem a špetkou soli. Výslednou směs nechte zcela vychladnout a před podáváním ji dejte alespoň na 10 minut do lednice.
Baba ghanoush podávejte se zrníčky z granátového jablka a čerstvým koriandrem.
Autoři tohoto receptu (Jíme zdravě) doporučují na svých stránkách i baba ghanoush z cukety. Neváhejte a vyzkoušejte skvělý letní dip!