Jak na šťavnaté Margot muffiny s tvarohovou náplní | recept
Výrazně šťavnaté muffiny, které jsou v těstě zvláčněné sladkým jablkem i jemnou smetanou a k tomu navíc doplněné čokoládovou Margot tyčinkou, jsou v kompozici tmavého šťavnatého těsta a světlé tvarohové náplně nejen barevně sladěné, ale především výrazně šťavnaté a v chuti příjemné muffiny.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete 18 šťavnatých Margot muffinů
Na šťavnaté těsto:
- 1 velká čokoládová Margot tyčinka (100 g)
- 2 menší jablka
- 100 ml oleje
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 vajíčka
- 2 lžičky citronové šťávy
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g krupicového cukru
- 1 lžíce tmavého kakaa
- ½ balíčku prášku do pečiva
Na tvarohovou náplň:
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 1 vajíčko
- 1 vanilkový cukr
- 50 g krupicového cukru
- 2 lžičky najemno nastrouhané citronové kůry
Krok 1
Přípravu šťavnatých Margot muffinů začněte netradičně, tedy nikoliv těstem, ale tvarohovou náplní. A to zejména z důvodu, aby hotové šťavnaté těsto zbytečně před pečením nečekalo.
V míse tedy smíchejte tvaroh s vajíčkem vanilkovým i krupicovým cukrem a provoňte citronovou kůrou. Tím je jednoduchá příprava tvarohové náplně završena.
Krok 2
Nyní, coby šťavnatý a voňavý základ těsta, do mísy nahrubo nastrouhejte čokoládovou Margot tyčinku a sladká oloupaná jablka.
Krok 3
Do promíchané směsi přilijte smetanu, olej, citronovou šťávu a současně přimíchejte vajíčka.
Krok 4
Řidší základ, který dodá těstu tu správnou šťavnatost zahustěte moukou, oslaďte cukrem, obarvěte kakaem a přisypte prášek do pečiva na zkypření.
Krok 5
Do formiček na muffiny, které jste předem vyložili papírovými košíčky vložte 1 plnou lžíci tmavého šťavnatého těsta.
Krok 6
Do každého muffinu pak na těsto naneste část světlé tvarohové náplně. Přibližně 1–2 kávové lžičky.
Krok 7
Zbylým těstem pak zakryjte tvarohovou náplň a takto naplněné formičky vložte do předehřáté trouby na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C). Muffiny pečte přibližně 35 minut, až se Margot tyčinka v nich naplno rozvoní a povrch se lehce opeče.
- Do těchto šťavnatých Margot muffinů můžete nápaditě využít i různé příchuťové varianty čokoládových Margot tyčinek. A to například Margot „Rozinka“, která se dokonale snoubí se sladkými jablky ve šťavnatém těstě, ovšem úžasná je i Margot „s kůrou pomeranče“, a to za předpokladu, kdy citronovou šťávu v těstě a citronovou kůru ve tvarohové náplni vyměníte za pomerančové ladění.