Jak ze sezónní rebarbory připravit netradiční sladkokyselé čatní
Pikantní delikatesa s tradiční sladkokyselou chutí, ovšem tentokrát s netradičním zapojením rebarbory a netradičně doladěnou pikantností. Rebarbora podtrhne nakyslý tón čatní, což v dokonalém vyvážení sladkého sušeného ovoce, cukru a šťavnatých jablek spolu s pikantním kořením vykouzlí z rebarborového čatní výtečnou sladkokyselou pikantní pochoutku.
Co je potřeba
- ¾ kg očištěné rebarbory
- ½ kg šťavnatých jablek
- ½ kg červené cibule
- 200 g sušených vypeckovaných datlí
- 100 g rozinek
- 400 g třtinového cukru
- 50 g čerstvého zázvoru
- 300 ml červeného vinného octa
- 1 lžíce hořčičných semínek
- 1 lžička kari
- 2 lžičky soli
Krok 1
Netradiční sladkokyselé čatní ze sezónní rebarbory si zaslouží i netradiční přípravu. Na jejím začátku totiž není tradiční povaření všech ingrediencí v jednom hrnci či zkaramelizování základních surovin, ale povaření nasekané cibule, oloupaného a najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru spolu s červeným vinným octem. Takto připravený základ rebarborového čatní pak spolu pod pokličkou na středním ohni vařte přibližně 10 minut.
Krok 2
K podušenému a zázvorem provoněnému základu tohoto čatní následně přidejte veškeré zbývající ingredience kromě rebarbory. Přidejte tedy oloupaná a na menší kostky nakrájená jablka, na malé kousky nakrájené vypeckované sušené datle, rozinky, cukr, hořčičné semínko, kari i sůl. Hrnec přiklopte, přiveďte k varu, ovšem poté pokličku sejměte a směs nechejte 10 minut na mírném ohni probublávat, přičemž občas promíchejte.
Krok 3
Nakonec do pikantního základu přidejte nezbytnou, příjemně nakyslou rebarboru nakrájenou na menší kousky, hrnec přiklopte, přiveďte k varu a poté pokličku opět sejměte a dalších 15–20 minut na mírném ohni povařte. Během té doby se odpaří tekutina, cukr zvláční, lehce zkaramelizuje, čímž rebarborové čatní získá typicky hustší, mírně lepkavou konzistenci.
Krok 4
Horké rebarborové čatní rozdělte do čistých sklenic, zavíčkujte a zchladlé pak uložte do temna, nejlépe sklepa či lednice.
Před prvním ochutnáním nechejte toto netradiční, z rebarbory připravené čatní alespoň 14 dní odležet. Teprve pak správně vynikne jeho delikátní sladkokyselý tón.
- Toto netradiční sladkokyselé rebarborové čatní můžete dále a ještě více netradičně vyladit. Sladkokyselý nádech povzbudí balzamikový ocet, kterým můžete červený vinný ocet bez obav zcela nahradit. Experimentovat však lze i s přidaným sušeným ovocem. Do rebarborového čatní skvěle zapadnou i sladké sušené fíky, meruňky či intenzivní švestky.