Jak jednoduše upéct vláčný a voňavý perníkový jablečník
Ať už perníkový jablečník či jablečný perník, každopádně jednoduchý moučník, který je spojením dvou vláčných a voňavých moučníků, tedy perníku a jablečníku. Toto jednoduché spojení okouzlí nepřekonatelnou vláčností, která je typická především u jablečných moučníků, ale také nesmírnou vůní perníkového koření oceňovanou zejména u klasických litých perníků.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete vláčný a voňavý perníkový jablečník na plechu velkém 30×40 cm
Těsto:
- 350 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce tmavého kakaa
- 1 lžíce čokoládového pudinkového prášku
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1 lžička perníkového koření
- 200 ml mléka
- 150 ml oleje
- 2 vajíčka
- 2 lžíce majonézy
Dále potřebujete:
- 5 velkých jablek (3 do těsta + 2 na ozdobení)
Krok 1
Vláčné a voňavé lité těsto na tento perníkový jablečník připravíte opravdu během krátké chvíle a až překvapivě jednoduše, navíc v jedné velké míse. V té nejdříve promíchejte veškeré suché suroviny potřebné na vláčné a voňavé lité těsto. Tedy mouku, vanilkový i moučkový cukr, tmavé kakao, pudinkový prášek i kypřící prášek do perníku a sypkou směs současně provoňte perníkovým kořením.
Krok 2
Do promísené sypké a v této chvíli zatím jen perníkové směsi přidejte zvláčňující složky těsta, tedy mléko, olej, vajíčka i netradiční majonézu a vše důkladně promíchejte do vláčného litého těsta.
Krok 3
Nyní hladké perníkové těsto doplňte šťavnatými, oloupanými a nahrubo nastrouhanými jablky, přičemž použijte pouze 3 jablka, zbylá dvě odložte na později.
Krok 4
Takto připravené perníkovo-jablečné těsto vlijte do velkého plechu vyloženého pečicím papírem a jeho povrch ozdobte na plátky nakrájenými jablky, které dle chuti oloupejte či nechejte se slupkou.
Ozdobený perníkový jablečník pak přesuňte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 35–40 minut. Před vytažením moučníku z trouby ověřte propečení zapíchnutou špejlí do středu těsta. Vytáhnout ji musíte suchou, bez vlhkých a lepivých drobečků.
Vychladlý perníkový jablečník pak krájejte na klasické řezy, v nichž si dopřejte úžasnou chuť a vůni perníku spojenou s vláčností jablečníku.
- Perníkový jablečník může být ještě jednodušší a rychlejší, než je výše uvedený. A to v případě, že povrch perníkovo-jablečného těsta neozdobíte kousky jablek, ale na plechu upečete jen lité těsto, které po vychladnutí ozdobíte čokoládovou polevou. A to například touto, ledovými kaštany obohacenou:
- Ve 30 gramech másla rozpusťte 100 g čokolády na vaření a tyčinku ledových kaštanů (klasických hořkých bez příchutě). Jakmile se čokoládová směs rozpustí, přidejte 2–3 plné lžíce tučné zakysané smetany. Polevou pak potřete vychladlý perníkový jablečník a nechejte v lednici zatuhnout.