jaktak.cz

Jak na šťavnatý cuketový koláč z listového těsta, sýru a pikantního zakysaného krému

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jemná a šťavnatá cuketa upravená v podobě slaného koláče z listového těsta, k tomu navíc v opojení sýru a pikantního zakysaného krému je tah tím správným směrem. A to směrem ke šťavnatému, příjemně lehkému, přesto však výraznému cuketovému koláči.

Co je potřeba

  • 1 balení vyváleného listového těsta
  • 2 střední cukety
  • 2 vajíčka
  • 200 g tučné zakysané smetany
  • 2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g najemno nastrouhaného sýru (výraznějšího, slanějšího) (120 g do pikantního zakysaného krému + 80 g na posypání)
  • sůl a pepř k dochucení

Krok 1

Celková příprava šťavnatého cuketového koláče je až neuvěřitelná snadná a rychlá. Jediné, co zabere trochu více času je pikantní zakysaný krém, s jehož přípravou proto začněte. V misce jednoduše a rychle promíchejte tučnou zakysanou smetanu s vajíčky, solí a pepřem.

Krok 2

Zakysaný základ pak přeměňte v pikantní zakysaný krém, a to přidáním prolisovaného česneku a nadrobno nasekané červené cibule.

Krok 3

Nakonec do zakysaného krému vmíchejte 120 g najemno nastrouhaného sýru typu gouda, tučný eidam či ementál anebo také mix eidam a slaný balkánský sýr.

Krok 4

Nyní rozviňte chlazené listové těsto na plech vyložený pečicím papírem a pikantní zakysaný krém na něj v rovnoměrné vrstvě rozprostřete.

Krok 5

Zakysaný krém následně ozdobte na tenká kolečka nakrájenou šťavnatou cuketou, přičemž svěže zelenou cuketu krájejte i se slupkou. Na upečeném koláči totiž vypadá estetičtěji.

Krok 6

Před vložením cuketového koláče do trouby posypejte povrch šťavnatých cuket zbylým najemno nastrouhaným sýrem (80 g) a poté v předehřáté troubě na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) pečte 30 minut, dokud se sýr nerozteče a zlatavě neopeče.

  • Pikantní zakysaný krém můžete v tomto cuketovém koláči zvýraznit i říznou jarní cibulkou či pažitkou, stejně jako provonět čerstvou petrželkou, kdy pak bude svými svěže zelenými kousky krásně doplňovat šťavnatou, svěže zelenou cuketu.  

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-stavnaty-cuketovy-kolac-z-listoveho-testa-syru-pikantniho-zakysaneho-kremu.html