Jak na šťavnatý cuketový koláč z listového těsta, sýru a pikantního zakysaného krému
Jemná a šťavnatá cuketa upravená v podobě slaného koláče z listového těsta, k tomu navíc v opojení sýru a pikantního zakysaného krému je tah tím správným směrem. A to směrem ke šťavnatému, příjemně lehkému, přesto však výraznému cuketovému koláči.
Co je potřeba
- 1 balení vyváleného listového těsta
- 2 střední cukety
- 2 vajíčka
- 200 g tučné zakysané smetany
- 2 červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g najemno nastrouhaného sýru (výraznějšího, slanějšího) (120 g do pikantního zakysaného krému + 80 g na posypání)
- sůl a pepř k dochucení
Krok 1
Celková příprava šťavnatého cuketového koláče je až neuvěřitelná snadná a rychlá. Jediné, co zabere trochu více času je pikantní zakysaný krém, s jehož přípravou proto začněte. V misce jednoduše a rychle promíchejte tučnou zakysanou smetanu s vajíčky, solí a pepřem.
Krok 2
Zakysaný základ pak přeměňte v pikantní zakysaný krém, a to přidáním prolisovaného česneku a nadrobno nasekané červené cibule.
Krok 3
Nakonec do zakysaného krému vmíchejte 120 g najemno nastrouhaného sýru typu gouda, tučný eidam či ementál anebo také mix eidam a slaný balkánský sýr.
Krok 4
Nyní rozviňte chlazené listové těsto na plech vyložený pečicím papírem a pikantní zakysaný krém na něj v rovnoměrné vrstvě rozprostřete.
Krok 5
Zakysaný krém následně ozdobte na tenká kolečka nakrájenou šťavnatou cuketou, přičemž svěže zelenou cuketu krájejte i se slupkou. Na upečeném koláči totiž vypadá estetičtěji.
Krok 6
Před vložením cuketového koláče do trouby posypejte povrch šťavnatých cuket zbylým najemno nastrouhaným sýrem (80 g) a poté v předehřáté troubě na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) pečte 30 minut, dokud se sýr nerozteče a zlatavě neopeče.
- Pikantní zakysaný krém můžete v tomto cuketovém koláči zvýraznit i říznou jarní cibulkou či pažitkou, stejně jako provonět čerstvou petrželkou, kdy pak bude svými svěže zelenými kousky krásně doplňovat šťavnatou, svěže zelenou cuketu.