Jak upéct linecký řez se svěžím tvarohovým krémem a sladkými meruňkami
Poctivá vrstva svěžího tvarohového krému na jemném lineckém těstě je v dodatku sladkých meruněk opravdu impozantní linecký řez. Šťavnatý, svěžím tvarohovým krémem zvláčněný, a navíc vzhledný. Až těžko věřit, že je tak snadný.
Co je potřeba
Na jemné linecké těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g povolené Hery
- 1 vajíčko
Na svěží tvarohový krém:
- 1 kg polotučného tvarohu ve vaničce
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 vajíčka
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 50 g Solamylu
Navíc:
- 1 velká konzerva kompotovaných meruněk či přibližně ½ kg vypeckovaných čerstvých meruněk
Krok 1
Vypracování jemného lineckého těsta je snazší, než se může zdát. Stačí v míse smíchat veškeré uvedené suroviny potřebné pro linecké těsto a nejlépe rukou zapracovat do měkkého vláčného a nelepivého těstového bochánku. Ten pak jen vyválejte a vyložte jím plech s pečicím papírem. V průběhu dalších příprav pak plech s lineckým těstem přesuňte do lednice k vychlazení.
Linecké těsto lze připravit i v bezlepkové verzi. Podívejte se na video s receptem.
Krok 2
V další velké míse promíchejte vše potřebné k vypracování svěžího tvarohového krému tak, aby krém byl hladký, bez hrudek.
Krok 3
Část hladkého tvarohového krému pak rozlijte na jemné linecké těsto a rozmístěte nakrájené sladké meruňky. Ty můžete buď nakrájet na plátky či prosté kousky. Pokud do receptu použijete meruňky kompotované, nechejte je před zapracováním dobře okapat.
Krok 4
Vyskládané kousky sladkých meruněk pak přelijte zbylým svěžím tvarohovým krémem a takto snadno připravené dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C). Koláč pečte přibližně 50 minut, až povrch lehce zezlátne.
Po zchladnutí a následném vychlazení v lednici koláč snadno nožem přeměňte v impozantní linecký řez, v němž se bravurně doplňuje svěží tvarohový krém s chutí sladkých meruněk.
- Neméně impozantního lineckého řezu dosáhnete jeho jednoduchým barevným vyladěním. Stačí pouhé zapracování tmavého kakaa. A to buď do jemného lineckého těsta, anebo do svěžího tvarohového krému, v němž jsou kousky sladkých meruněk pro oko opravdu impozantní.