Jak bez mouky upéct šťavnatý makovec
V těstě obyčejný, bez mouky pečený a pouze cukrem zdobený. Tedy zcela jednoduchý, přitom však oslnivý a mimořádně šťavnatý makovec, který tím, že je bez mouky pečený, je o to víc makový. Ke všemu navíc šlehanými bílky provzdušněný, a proto tak šťavnatý.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá šťavnatému makovci upečenému v koláčové formě s průměrem 28 cm
- 125 g másla
- 125 g krupicového cukru
- 200 g mletého máku
- 4 velká vajíčka (oddělené bílky od žloutků)
- 2 lžičky citronové kůry
moučkový cukr na poprášení před podáváním
Krok 1
Podstatou tohoto mimořádně šťavnatého makovce je nejen pečení bez mouky, ale i důkladné vyšlehání jak bílků, tak máslového základu. A právě máslovým základem přípravu začněte. V misce elektrickými metlami vyšlehejte povolené máslo s cukrem do nadýchané máslové pěny.
Krok 2
Postupně vešlehejte jeden žloutek po druhém, přičemž bílky přesouvejte do misky a následně vyšlehejte v tuhý bílkový sníh.
Krok 3
Do máslového základu nyní vmíchejte mletý mák a současně provoňte citronovou kůrou. Vše dobře promíchejte, aby se mák do máslového základu zapracoval.
Krok 4
Nakonec do makového těsta postupně a zlehka vmíchejte tuhý bílkový sníh.
Krok 5
Nadýchané, plně makové a bez mouky připravené těsto urovnejte do koláčové formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 20–25 minut tak, aby povrch makovce lehounce zezlátl.
Po vychladnutí ve formě makovec nakrojte, poprašte cukrem a už si jen dopřávejte mimořádně šťavnatou, bez mouky pečenou variaci makovce.
Tak jako běžný makovec můžete i tento bez mouky pečený makovec potřít rozpuštěnou čokoládou či ozdobit citronovou polevou. A to například touto, stejně jednoduchou a oslnivou jako celý makovec:
½ hrnku moučkového cukru + šťáva z 1 malého citronu a společně promíchat