Jak upéct šťavnatý jablečný řez z listového těsta a smetanové zálivky
Nepřekonatelné a stále žádané spojení šťavnatých jablek, vanilkového cukru a voňavé skořice s křehkým listovým těstem bezpochyby zaujme i v tomto šťavnatém jablečném řezu, kde jsou ochucená jablka na listovém těstě ještě před pečením přelitá sladkou smetanovou zálivkou.
Co je potřeba
- 1 balení vyváleného listového těsta
- 4–5 šťavnatých jablek
- citronová šťáva na zakapání jablek
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky mleté skořice
Na smetanovou zálivku:
- 1 smetana ke šlehání
- 2 vajíčka
- 4 lžíce moučkového cukru
- 2–3 lžíce hladké mouky
Krok 1
Přípravu šťavnatého jablečného řezu začněte netradičně od konce. Tedy závěrečnou smetanovou zálivkou, kterou v průběhu dalších příprav odložíte stranou. V misce na ní nejdříve metličkou rozmíchejte smetanu s vajíčky.
Krok 2
Smetanový základ zálivky pak oslaďte cukrem a postupně vešlehávejte mouku tak, aby vznikla hladká, lehce zahuštěná smetanová zálivka.
Krok 3
Šťavnatá jablka oloupejte, nahrubo nastrouhejte a zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědla.
Krok 4
Nyní vytáhněte z lednice listové těsto, rozviňte jej a vyložte jím plech s vyššími okraji. Listové těsto pak na plechu pocukrujte ½ vanilkového cukru.
Krok 5
Na listové těsto navrstvěte šťavnatá jablka, která rovnou pocukrujte druhou polovinou vanilkového cukru a provoňte skořicí.
Krok 6
Ochucená jablka navrstvená na listovém těstě nakonec přelijte sladkou smetanovou zálivkou a vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), kde šťavnatý jablečný řez pečte 45–50 minut.
- Báječného a díky smetanové zálivce stále šťavnatého řezu dosáhnete i s méně častým, ale stejně tak nepřekonatelným spojením listového těsta a banánu. Kolečka banánu vyskládaná namísto šťavnatých jablek na listovém těstě jsou v doplnění vanilkového cukru, voňavé skořice, případně i tmavého kakaa, rovněž tak nepřekonatelným, chuťově intenzivním a voňavým řezem.