Jak na v troubě pečené kuřecí špízy s asijskou Hoisen omáčkou
Jedinečná, asijsky laděná Hoisen omáčka, která je ve své nezaměnitelné, medově sladké i lehce pikantní chuti navíc podpořena dalšími chuťově nezaměnitelnými asijsky laděnými dochucovadly, je marinádou doslova jako stvořenou pro jemné kuřecí kousky. Ty jsou pak v podobě dozlatova upečených kuřecích špízů skvostným, chuťově nezaměnitelným obědem, stejně jako atraktivním, na párátku napíchnutým doplňkem silvestrovského stolu.
Co je potřeba
- ¾–1 kg kuřecích prsních řízků
- 2 lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- kůra a šťáva z ½ citronu
- 3 lžíce Hoisen omáčky
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce rýžového octu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 4 lžíce olivového oleje
Krok 1
Pár hodin před plánovaným pečením kuřecích špízů je potřeba kuřecí řízky upravit a naložit je do asijsky laděné Hoisen marinády. S předstihem proto kuřecí řízky omyjte a nakrájejte je na tenké, dlouhé, asi tak ½ cm široké pásky.
Krok 2
Na asijsky laděnou Hoisen marinádu v misce smíchejte najemno nastrouhaný čerstvý zázvor, prolisované stroužky česneku, najemno nastrouhanou citronovou kůru včetně citronové šťávy.
Krok 3
Vidličkou pak do promíchaných surovin vešlehejte med, Hoisen omáčku a další asijsky laděná dochucovadla, kterými jsou sójová i worcesterová omáčka a rýžový ocet.
Hoisen omáčku lze běžně zakoupit v supermarketech v oddělení s exotickými, světovými potravinami.
Krok 4
Připravenou, chuťově nezaměnitelnou Hoisen marinádu pak promíchejte s nakrájenými kuřecími řízky a přesuňte do lednice, kde kuřecí kousky nechejte alespoň 5 hodin marinovat.
Krok 5
Před tvořením špízů do mísy s kuřecími kousky a Hoisen marinádou přilijte olivový olej a důkladně vše promíchejte.
Krok 6
Nyní jsou kuřecí kousky připravené k napichování na grilovací špejle, a to cik cak, hezky do žížalky.
Krok 7
Na plechu vyloženém pečicím papírem pak kuřecí špízy vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte dozlatova 35-45 minut. V průběhu pečení špízy potírejte zbylou Hoisen marinádou.
Upečené, chuťově nezaměnitelné kuřecí špízy podávejte coby oběd, nejlépe s bramborovou kaší, nebo v doplnění dipů a zeleniny coby nápadité pohoštění.
- Ze skvostného, chuťově nezaměnitelného oběda servírovaného v podobě na špejli napíchnutých špízů, lze velice snadno připravit neméně skvostné, navíc však nápadité pohoštění v podobě párátky spíchnutých jednohubek. Kuřecí řízky přitom nakrájejte na nudličky či kousky velikosti sousta a po proležení v Hoisen marinádě je napíchněte místo špejle na klasické párátko.