Jak na cizrnový dortík s banány a krémem | recept bez lepku
Koláč kyprý, vlahý a tak dobrý, že nikdo nepozná, že jde o bezlepkový dortík z cizrny. K dokonalosti ho povznese krém z arašídového másla ochucený sladkými banány a vyladěný avokádem. To vše, ve spojení s tmavým kakaem, se zaslouží o zákusek veskrze skvostný a oslnivý.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím upečete cizrnový dortík v koláčové formě o velikosti 28 cm
Na bezlepkové cizrnové těsto:
- 1 a ½ plechovky sterilované cizrny (cca 400 g uvařené cizrny)
- 150 g sušených vypeckovaných datlí
- 4 vajíčka
- 2 hodně zralé banány
- 75 ml mléka
- 120 g arašídového másla
- 30 g tmavého kakaa
- 60 g třtinového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce kypřícího prášku bez lepku
- 1 hrnek uvařeného černého čaje k naložení datlí
Na tmavý banánovo-avokádový krém:
- 2 hodně zralé banány
- 1 menší zralé avokádo
- 1–2 lžíce arašídového másla
- 3 lžíce tmavého kakaa
Krok 1
Toto zdravě bezlepkové pečení začněte naložením vypeckovaných a na čtvrtky nakrájených datlí do horkého uvařeného černého čaje. V čaji je nechejte marinovat přibližně hodinu, čímž dokonale změknout, vstřebají nádech černého čaje a stanou se tak skvělou podporou zralých banánů k oslazení cizrnového dortíku.
Krok 2
Dostatečně měkké datle pak rozmixujte se scezenou cizrnou na hladkou a hutnou pastu.
Krok 3
V průběhu mixování k nim postupně přidávejte vajíčka, hezky jedno po druhém. Tím bude základ cizrnového dortíku řídnout a poměrně tuhá hmota z datlí a cizrny půjde mixovat daleko snadněji.
Krok 4
Poslední tekutou složkou potřebnou do zdravě bezlepkového základu je mléko s rozpuštěným, avšak zchladlým arašídovým máslem, které postupně přimíchejte a v závěru promixujte s cizrnovou směsí.
Krok 5
V míse pak cizrnový základ obohaťte rozmačkanými zralými banány.
Krok 6
Oslaďte cukrem, kdy jeho množství upravte dle chuti, a především dle zralosti použitých banánů, přisypte tmavé kakao s kypřícím práškem a jedlou sodou a vše vypracujte vařečkou do litého těsta.
Krok 7
Lité, zdravě bezlepkové těsto urovnejte do koláčové formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 50–55 minut. Před vytažením z trouby zkontrolujte propečení zapíchnutím špejle do středu cizrnového korpusu. Poté nechejte ve formě zcela vychladnout.
Krok 8
V průběhu pečení a chladnutí tmavého cizrnového korpusu oloupejte avokádo, odstraňte pecku a se zralými banány rozmixujte na hladkou kaši.
Krok 9
Do směsi pak vmíchejte povolené arašídové máslo a propracujte v hladký banánovo-avokádový krém.
Krok 10
Dosud světlý banánovo-avokádový krém obarvěte kakaem a takto připravený, již tmavý krém dejte do lednice vychladit a lehce zatuhnout.
Krok 11
Po náležitém vychlazení krému a zchladnutí korpusu naneste banánovo-avokádový krém na cizrnový základ a dokončete tím přípravu tohoto výtečného, přitom však zdravě bezlepkového tmavého cizrnového dortíku s banány a tmavým, banánovo-avokádovým krémem.
Ozdobený dortík pak ještě ve formě přesuňte do lednice k vychlazení a proležení a teprve poté jej krájejte na jednotlivé, temně tmavé, úžasně kypré a vlahé klínky.
Recept na dort bez lepku s cizrnou, který byste neměli přehlédnout: https://www.jaktak.cz/jak-upect-red-velvet-brownies-z-cervene-repy-recept.html
- Některé suroviny tohoto zdravě bezlepkového cizrnového dortíku můžete dle své chuti obměňovat a dopřát si tak jeho několik variant s odlišnými tóny. Výsledný dortík bude mnohem jemnější při zakomponování másla z kešu oříšků namísto arašídového másla, třtinový cukr lze zaměnit za datlový sirup či med, anebo dortík provonět vanilkou, respektive vanilkovou esencí či aroma.