Jak upéct nejlepší ořechovou bábovku s olejem | snadný recept
Bábovka s olejem, vlašskými ořechy a rozinkami výborně chutná, vydrží dlouho vláčná a je neuvěřitelně snadná. Však také bývá prvním moučníkem téměř každé začínající kuchařky. Nelze totiž pokazit, povede se pokaždé. Základní těsto lze dále upravovat, třeba přidáním kakaa, skořice či čokoládových vloček. Přečtěte si návod s receptem, jak ořechovou bábovku s olejem připravit a pusťte se do toho.
Co je potřeba
- 6 vajec
- 150 g krupicového cukru
- 150 ml oleje
- 150 ml vody
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g rozinek
- 350 g polohrubé mouky
- 1 balení kypř. prášku na pečení
- tuk a mouka na formu
Krok 1
Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience. Pokud nemáte rozinky namočené v rumu v zásobě, zalijte je alkoholem alespoň dvě hodiny předem. Pokud spěcháte, stačí rozinky přelít horkou vodou a nechat chvilku nabobtnat.
Vlašské ořechy pokrájejte nebo nadrťte na menší kousky. Lze je nahradit lískovými ořechy.
Oddělte bílky a žloutky, do těsta se přidávají odděleně.
Mouku dobře promíchejte s kypřícím práškem na pečení, aby přípravek nezůstal v hrudkách.
Odměřte potřebné množství oleje a vody.
Formu nebo plech s vyšším okrajem pečlivě potřete tukem a vysypte moukou.
Předehřejte troubu na 180 °C, příprava těsta na bábovku je opravdu rychlá.
Krok 2
Ušlehejte žloutky s cukrem do pěny. Práci si urychlíte některým z kuchyňských pomocníků. Půjde to i ručně s pomocí drátěné metly, ale pro stejně dobrý výsledek budete potřebovat více času a docela vás bude bolet ruka.
Krok 3
Do vyšlehané hmoty zapracujte připravené ořechy a okapané rozinky, případně další vámi zvolené libovolné přísady.
Množství ořechů a rozinek v rozpisu je orientační. Nedoporučuji přidávat více, než je uvedeno, ale ubrat můžete.
Přilijte olej a vodu. Promíchejte.
Přisypte mouku s kypřícím práškem a důkladně olejové těsto promíchejte.
Krok 4
Vyšlehejte pevný sníh z odložených bílků. Nešlehejte ho předem, až teď je ten správný čas. Se sněhem se musí pracovat rychle. Po vyšlehání ho opatrně zapravte do bábovkového těsta.
Krok 5
Hotové těsto nalijte do připravené formy nebo plechu s vyšším okrajem. Je velmi důležitá pečlivá příprava (vymazání a vysypání), jen tak půjde bábovka dobře vyklopit.
Jak to udělat si můžete přečíst v článku https://www.jaktak.cz/jak-spravne-vyklopit-babovku-rady-tipy.html
Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C. Před vyjmutím z trouby zkuste do moučníku zapíchnout dřevěnou špejli. Bábovka je upečená, pokud špejle po vytažení zůstane suchá.
Olejové těsto s ořechy a rozinkami můžete upéct i na plechu. Pak je můžete polít oblíbenou polevou nebo naplnit krémem a nakrájet na řezy.
Tip na bábovku s polevou https://www.jaktak.cz/jak-udelat-orechovou-babovku-s-cokoladovou-polevou-recept.html
Bábovka ze starého receptáře zde