Jak upéct vláčný jablečný koláč se sladkou krustou | recept
Nebývalou přehlídku vláčnosti a neutuchající vůně hřejivého koření vám dopřeje tento vláčný koláč, na jehož výjimečnosti má svůj podíl jemné jablečné pyré vmíchané do špaldového těsta, stejně tak jako plátky šťavnatých jablek i sladká kořeněná krusta v závěru.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá koláčové formě s průměrem 28 cm
Na vláčné těsto z jablečného pyré:
- 420 g jablečného pyré
- 150 g tučné zakysané smetany
- 100 ml oleje
- 2 vajíčka
- 180 g špaldové mouky hladké
- 90 g namletých vloček
- 15 g krupicového cukru
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička kypřícího prášku
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého hřebíčku
- špetka muškátového oříšku
- hrst rozinek
Na sladkou kořeněnou krustu:
- 75 g třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
1 – 2 jablka na plátky
Krok 2
Do druhé mísy vsypejte špaldovou mouku, mleté ovesné vločky, cukr, jedlou sodu i kypřící prášek a současně směs provoňte skořicí, hřebíčkem i muškátovým oříškem.
Krok 3
Nyní do sypké voňavé směsi vlijte litou směs z jablečného pyré a dobře propracujte v hladké vláčné těsto.
Krok 4
Na závěr do těsta na koláč vmíchejte sušené rozinky.
Krok 5
Takto připraveným špaldovým těstem vyplňte koláčovou formu.
Krok 6
Povrch koláče poklaďte tenkými plátky oloupaných jablek.
Krok 7
Na závěrečnou sladkou kořeněnou krustu v misce smíchejte třtinový cukr se skořicí a zázvorem.
Krok 8
Rozvoněným cukrem pak před pečením povrch koláče zasypte.
Vložte do předehřáté trouby a při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) pečte 45 – 50 minut. Po upečení nechejte ve formě vychladnout a poté tento neodolatelně voňavý, vláčný, jablky a sladkou kořeněnou krustou ozdobený špaldový koláč nakrájejte na klínky.
Jsme přesvědčeni o tom, že jestliže jste dodrželi recept, na vláčném jablečném koláči i křupavé kořeněné krustě si určitě pochutnáte.
- Působivé je i zakomponování nahrubo nasekaných vlašských ořechů do receptu, které pak přidáte společně s plátky šťavnatých jablek na ozdobu.