Jak na kořeněné pickles z červené řepy a ředkviček | recept
Tenké plátky sladké červené řepy se stejně tenkými plátky řízných ředkviček i ostrého česneku, které jsou vedle sebe do sklenice vyskládané a společně v kořeněném sladkokyselém nálevu proleželé, jsou fantastiky šťavnatou, i po krátkém kvašení stále křupavou, kořeněnou zeleninovou pochoutkou, dokonalou zejména k pečenému či grilovanému kuřecímu masu.
Co je potřeba
- 600 g červené řepy
- 150 g ředkviček
- 4 stroužky česneku
- 20 g soli
- 200 ml červeného vinného octa
- 200 ml vody
- 80 g krupicového cukru
- 1 lžíce černého pepře
- 1 lžíce sušeného tymiánu
Krok 1
Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na tenké plátky či půl plátky v případě větší bulvy. Současně očistěte i ředkvičky s česnekem, které stejně jako červenou řepu nakrájejte na tenké plátky.
Krok 2
Zeleninu pak společně v míse promíchejte se solí a nechejte přibližně hodinu odležet. Během té doby směs několikrát promíchejte a promačkejte, aby zelenina pustila šťávu.
Krok 3
Prosolenou zeleninou poté naplňte čisté sklenice.
Krok 4
Nyní v rendlíku krátce povařte ocet s vodou, cukrem a kořením.
Krok 5
Horkým nálevem následně zalijte zeleninu ve sklenici, nechejte v pokojové teplotě zchladnout a zavíčkujte.
Takto připravené pickles z červené řepy a ředkviček nechejte týden kvasit a poté skladujte v chladničce či studeném sklepě.
- Toto kořeněné pickles lze připravit i s bílým vinným octem, ale dokonce i s delikátním balzamikovým octem.