Jak udělat „smažák“ z květáku v troubě | zdravý recept
Dnešní zdravý recept na květákový „smažák“ je jednoduchý a dietní. Jsou to vlastně ve výsledku květákové placičky se sýrem z trouby. Recept jsme si vypůjčili v knize Jíme zdravě s Fitrecepty II, připravili přesně podle zadání, a protože nám chutnalo, podělíme se o něj s vámi. Co budete potřebovat a pracovní postup najdete v článku, proto čtěte dále.
Co je potřeba
- 1 menší květák
- 1 vejce
- 150 g mozzarelly
- špetka soli
- 1 lžička mleté bazalky
- 60 g mletého parmazánu
Tento a další zdravé recepty pocházejí z kuchařek JímeZdravě.cz.
Krok 1
V knize Jíme zdravě jsou u každého receptu uvedeny nutriční informace vztahující se k jedné porci. Květákový smažák má 240 kcal, obsahuje 19 g bílkovin, 5 g sacharidů a 16 g tuku.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 3 porce, přičemž celková doba přípravy je zhruba 35 minut.
Krok 2
Květák očistěte, nastrouhejte na hrubém struhadle a vložte do misky, která je vhodná do mikrovlnné trouby. Květák na čtyři minuty dejte do mikrovlnky, aby se vysušil. Po uplynutí doby květák promíchejte vidličkou a vraťte ještě na 7 minut zpět. Pak květák nechte vychladnout.
Již studený promíchejte s vejcem, solí, bazalkou a parmazánem nebo jiným sýrem parmazánového typu.
Krok 3
Hmotu důkladně propracujte, aby se dobře spojila. Rozdělte ji na čtyři stejné díly, z nichž budete květákový „smažák“ tvarovat. Placičky pomocí stěrky nebo navlhčenýma rukama tvarujte rovnou na plechu s pečicím papírem.
Vložte do předem vytopené trouby a 20 minut zapékejte při 180 °C.
Krok 4
Po dvaceti minutách dietní smažák vyjměte a na dva plátky položte mozzarellu, může být v celku i strouhaná. Překryjte sýr zbylými dvěma kousky a vraťte do trouby ještě na 5 minut. Doporučuji zvýšit teplotu a pokud máte, zapněte horkovzduch, placičky budou mít lepší barvu.
Krok 5
Květákový smažák doporučují autoři receptu podávat s bramborovou kaší. Stejně dobře poslouží jako příloha zeleninový salát nebo vařené brambory.
Další velmi chutný květákový recept najdete zde: https://www.jaktak.cz/jak-na-nevsedni-peceny-indicky-kvetak-s-delikatnim-dipem-recept.html.
Další zdravé recepty najdete v kuchařkách Jíme zdravě.
Zajímavý článek pro ty, kdo by si rádi vypěstovali květák na zahrádce: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-kvetak.html
Kuchařku s tímto a dalšími zdravými recepty najdete na JimeZdrave.cz.
Květák obsahuje puriny – dusíkaté látky, které zvyšují hladinu kyseliny močové v krvi. Lidé trpící dnou by měli květák ze stravy vyloučit.