Jak upéct kynutý koláč s tvarohem na plech | nejlepší recept
Když se řekne koláč, každému se vybaví pečivo s kulatým tvarem z kynutého těsta a různou náplní na povrchu – oblíbený moučník, avšak časově náročný. Náš recept, podle kterého si můžete upéct koláč s tvarohovou náplní, vám čas ušetří. Místo tvarování a zdobení několika koláčů upečte jen jeden s náplní podle momentální chuti. Ten náš je s tvarohem a je to ten nejlepší recept na šťavnatou náplň s výbornou chutí.
Co je potřeba
- 500 g polohrubé mouky
- 42 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného
- 100 g krupicového cukru
- špetka soli
- 120 g másla
- 200 ml mléka
Náplň:
- 100 g másla
- 80 g cukru krupice
- 2 vanilkové cukry
- 500 g měkkého tvarohu
- 4 vejce
- 50 g škrobu
- 1 větší citron
- 100 g rozinek (i víc)
- 100 g mandlí (i víc)
tuk a mouka na plech
Krok 1
Rozpusťte máslo nebo jiný tuk. Ve vlažném mléce oslazeném lžící cukru nechte vzejít droždí. Pak z mouky, špetky soli, vlahého másla a v mléce vzešlého droždí vypracujte těsto. Mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto v teple kynout nejméně hodinu. Správně vykynuté těsto přibližně dvojnásobně zvětší objem.
Plech s vyššími okraji potřete tukem a poprašte moukou. Těsto vyválejte po celé ploše a utvořte okraje, aby náplň nezatékala pod něj.
Jak na to, aby se těsto povedlo, vám poradíme zde: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-dobre-testo-zasady-pri-peceni.html
Krok 2
Oddělte bílky a žloutky, bílky prozatím dejte stranou. Tvarohovou náplň připravíte tak, že utřete změklý tuk s oběma cukry do pěny, přidáte tvaroh a opět dobře promícháte. Pak postupně do hmoty zapracujte škrobovou moučku, žloutky, rozinky a šťávu i nastrouhanou kůru z citronu.
Na závěr zapracujte tuhý sníh z bílků.
Krok 3
Tvaroh rozetřete na vyválené kynuté těsto na plechu a povrch urovnejte stěrkou nebo cukrářskou kartou.
Na závěr celý povrch koláče zasypejte mandlemi krájenými na plátky nebo nudličky.
Krok 4
Koláč pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C. Mandle na povrchu musejí zezlátnout. Těsto je tenké, koláč je pečený za chvilku. Tvarohová náplň se zpevní až po vychladnutí.
Kousky koláče lze různě dozdobit, na fotografii jsou motýli z jedlého papíru.
Kynuté těsto je opravdu bez vajec, není to chyba.