Jak na sladce medovou granolu s ořechy a semínky | recept na müsli
Rozmanitá směs ořechů a semínek promísená s netypicky horkou, máslově jemnou a medově sladkou marinádou, je v kontextu s nezaměnitelnou vůní skořice tím nejúžasnějším lehce zkaramelizovaným a dozlatova upečeným sypaným müsli, jaké si k snídaní můžete přát.
Co je potřeba
Do sypké směsi:
- 500 g ovesných vloček
- 150 g směsi ořechů dle vlastní chuti (zde například: 100 g nesolených arašídů a 50 g vlašských ořechů)
- 50 g dýňových semínek
- 50 g slunečnicových semínek
Do horké marinády:
- 130 g medu
- 130 g javorového sirupu
- 80 g másla
- 40 ml olivového oleje
- 2 lžičky vanilkového aroma
- 2 lžičky mleté skořice
Krok 1
Ve velké míse smíchejte vločky s nahrubo nasekanými ořechy a semínky.
Krok 2
V kastrůlku nechejte na mírném ohni rozpouštět máslo s olejem, medem a javorovým sirupem, přičemž směs současně provoňte skořicí a vanilkovým aroma.
Krok 3
Horkou tekutou marinádu pak vlijte k sypkému základu a důkladně vše promíchejte.
Krok 4
Lepkavou směs rozdělte na dva plechy vyložené pečicím papírem a v rovnoměrné slabší vrstvě rozprostřete. Zbytečně však neumačkávejte, lépe se tak propeče.
Naplněné plechy vložte do předem vyhřáté trouby na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) a pečte cca 25 minut. Přibližně v půlce pečení směs promíchejte.
Z trouby vytahujte jen lehce zezlátlém müsli, kdy jsou vločky stále ještě měkčí a sypké. Poté nechejte na plechu zcela vychladnout. Zbytkovým teplem vločky krásně dojdou, zezlátnout, jemně slepí a začnou křupat.
Müsli skladujte ve vzduchotěsné nádobě nebo sklenici se šroubovacím víčkem.
Výbornou a luxusnější kombinací je spojení pekanových ořechů s mandlemi, kdy na podporu vůně do marinády zakomponujete místo vanilkového aroma mandlové.
Doporučuji k přečtení také zajímavý článek od nutriční terapeutky: https://www.jaktak.cz/jak-se-vyznat-ve-snidanovych-cerealiich.html