Jak ugrilovat asijský tofu špíz se sezamem | zajímavý recept
Tóny asijské kuchyně jemnému tofu vyloženě svědčí. Výrazně kořeněné kombinace slaných a sladkých chutí jej během chvilky přemění v překvapivě intenzivní delikatesu, zde navíc lákavě z grilu opečenou a v sezamu obalenou.
Co je potřeba
- 200 g tofu bez příchutě
- olivový olej na potření tofu a grilovací pánve
Na asijskou omáčku:
- 30 ml sójové omáčky
- 1–2 stroužky česneku
- 1–2 lžíce medu
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička Solamylu
- 4 lžičky vody
sezamová semínka na obalení špízů
Krok 1
Tofu lehce osušte a nakrájejte jej na větší kostky, které napichujte na grilovací špejle.
Krok 2
V rendlíku smíchejte sójovou omáčku, med, rýžový ocet i olivový olej a zpestřete prolisovaným česnekem. Na plotně pak nechejte při mírném ohni zavařit.
Krok 3
V misce mezi tím rozmíchejte Solamyl s vodou do hladké kašovité konzistence.
Krok 4
Jakmile omáčka přejde varem a odpaří se štiplavý tón octu a sójové omáčky, přilijte do rendlíku rozmíchaný Solamyl a za stálého míchání nechejte na plotně zhoustnout. Poté odstavte.
Krok 5
Připravené špízy důkladně potřete olivovým olejem a na grilu či vymaštěné grilovací pánvi je lehce ogrilujte. Jen tak, aby decentně zezlátly.
Krok 6
Teplé špízy poté hojně ze všech stran potřete hustou omáčkou.
Krok 7
Vraťte zpět na rozpálený gril nebo pánev a za častějšího obracení špízy dogrilujte.
Krok 8
Po sejmutí z grilu je ještě horké zasypte či obalte v sezamu.
Nejlepší přílohou je lehký zeleninový salát v doplnění čerstvé světlé bagety či přímo na grilu rozpečené bagety.
- Dle receptu připravená asijská omáčka se fantasticky pojí i s jemným kuřecím masem. Současně tak s tofu špízy můžete připravit i kuřecí špízy a z jednoho grilu pohostit jak zastánce masových pokrmů, tak rostlinné stravy.