jaktak.cz

Jak připravit exoticky laděný arašídový Satay dip | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Tento delikátní dip japonského stylu je neuvěřitelně elegantním spojením mnoha exotických, chuťově výrazných a velice různorodých ingrediencí, které překvapí svým dokonalým sladěním, hodí se především k jemnému kuřecímu masu.

Co je potřeba

  • 1 červená cibule (lépe však šalotka)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 200 ml kokosového mléka
  • 3 lžíce arašídového másla
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 2 lžíce limetkové šťávy

Krok 1

Na pánvi s olejem osmahněte nadrobno nasekanou červenou cibuli.

Krok 2

K dozlatova orestované cibuli pak přilijte balzamikový ocet.

Krok 3

Jakmile základ lehce zkaramelizuje a odpaří se octový nádech, přidejte arašídové máslo s kokosovým olejem a na mírném ohni promíchávejte, dokud se suroviny nepropojí.

Do dipu lze použít jak jemné arašídové máslo, tak i to s křupavými kousky arašídů. Záleží na vaší chuti a zda preferujete dip hladší, či oceníte sem tam nějaký ten malý kousek arašídu.

Krok 4

Nakonec směs oslaďte medem či javorovým sirupem, který je bezpochyby delikátnější a současně ochuťte sójovou omáčkou i limetkovou šťávou. Poté už jen minutku prohřejte.

Takto připravený dip podávejte teplý, přelitý přes kuřecí špíz či krůtí plátek.

  • Přidáním bílého smetanového jogurtu do zchladlého dipu vykouzlíte během chvilky klasický dip, který můžete podávat zastudena, a to nejlépe k zelenině či tortilla chips.
  • S majonézou či smetanovým sýrem se dip přemění v luxusní pomazánku, kterou si vychutnáte na obložených chlebíčcích či jednohubkách coby základ použitý místo másla.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-exoticky-ladeny-arasidovy-satay-dip-recept.html