Jak připravit exoticky laděný arašídový Satay dip | recept
Tento delikátní dip japonského stylu je neuvěřitelně elegantním spojením mnoha exotických, chuťově výrazných a velice různorodých ingrediencí, které překvapí svým dokonalým sladěním, hodí se především k jemnému kuřecímu masu.
Co je potřeba
- 1 červená cibule (lépe však šalotka)
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce balzamikového octa
- 200 ml kokosového mléka
- 3 lžíce arašídového másla
- 3 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 2 lžíce limetkové šťávy
Krok 1
Na pánvi s olejem osmahněte nadrobno nasekanou červenou cibuli.
Krok 2
K dozlatova orestované cibuli pak přilijte balzamikový ocet.
Krok 3
Jakmile základ lehce zkaramelizuje a odpaří se octový nádech, přidejte arašídové máslo s kokosovým olejem a na mírném ohni promíchávejte, dokud se suroviny nepropojí.
Do dipu lze použít jak jemné arašídové máslo, tak i to s křupavými kousky arašídů. Záleží na vaší chuti a zda preferujete dip hladší, či oceníte sem tam nějaký ten malý kousek arašídu.
Krok 4
Nakonec směs oslaďte medem či javorovým sirupem, který je bezpochyby delikátnější a současně ochuťte sójovou omáčkou i limetkovou šťávou. Poté už jen minutku prohřejte.
Takto připravený dip podávejte teplý, přelitý přes kuřecí špíz či krůtí plátek.
- Přidáním bílého smetanového jogurtu do zchladlého dipu vykouzlíte během chvilky klasický dip, který můžete podávat zastudena, a to nejlépe k zelenině či tortilla chips.
- S majonézou či smetanovým sýrem se dip přemění v luxusní pomazánku, kterou si vychutnáte na obložených chlebíčcích či jednohubkách coby základ použitý místo másla.