Jak bez mouky upéct luxusní ořechovo-čokoládový brownie koláč s čokoládovým krémem | recept bez lepku
Působivé spojení lískových ořechů s čokoládou, které prostupuje jak kakaově temným, vláčným a moukou netknutým korpusem, tak i dotuha vyšlehaným smetanovým krémem, dá za vznik oslnivému moučníku s nepřekonatelnou, výrazně intenzivní chutí. Recept je bez lepku vhodný i pro celiaky.
Co je potřeba
Z uvedeného množství surovin upečete koláč o velikosti 28 cm
Na tmavý korpus:
- 50 g čokolády na vaření
- 50 ml silného espressa
- 4 vajíčka
- 120 g krupicového cukru
- 40 g holandského kakaa
- 150 g mletých lískových ořechů
Na čokoládový krém:
- 250 ml 33% smetany ke šlehání
- 50 g čokolády na vaření
- 100 g mléčné čokolády
- 50 g mletých lískových ořechů
- 1 lžička vanilkového aroma
+ mleté lískové ořechy na posyp (dle chuti lze i kakao či najemno nastrouhaná čokoláda)
Krok 1
Ze všeho nejdříve nalijte smetanu ke šlehání do kastrůlku a pomalu ji za stálého míchaní zahřívejte téměř k bodu varu. Poté v ní nechejte rozpustit oba druhy čokolády.
Krok 2
Do horké čokoládové smetany vsypejte mleté lískové ořechy určené do krému, provoňte vanilkovým aroma, promíchejte a nechejte v pokojové teplotě zchladnout, následně i vychladit v lednici.
Krok 3
Nyní ve vodní lázni rozpusťte čokoládu potřebnou do těsta.
Krok 4
K tekuté čokoládě přilijte předem uvařenou silnou černou kávu a nechejte zchladnout.
Krok 5
Vajíčka rozklepněte, oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte pevný sníh.
Žloutky smíchejte s cukrem a společně při vysokých otáčkách šlehejte elektrickými metlami, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs nezíská bělavou barvu.
Krok 6
Při nižším výkonu pak zapracujte zchladlou čokoládu s kávou.
Krok 7
Přisypejte mleté ořechy s kakaem.
Krok 8
Nakonec stěrkou zlehka a jemně vmíchejte sníh z bílků.
Krok 9
Nadýchané těsto přesuňte do koláčové formy a pečte v předehřáté troubě při 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) cca 25 minut tak, aby střed těsta byl při vytažení formy z trouby ještě trochu měkký, jakoby nedopečený.
Krok 10
Zatímco upečený korpus chladne, vytáhněte čokoládovo-smetanovou směs z lednice a šlehačem vyšlehejte v pevný krém.
Krok 11
Nadýchaný krém pak v rovnoměrné vrstvě naneste na korpus a stěrkou uhlaďte.
Krok 12
Na závěr povrch zasypejte mletými ořechy, které lehce dlaní přitiskněte a v chladu nechejte dobře zatuhnout. Poté hotový bezlepkový koláč nakrájejte na jednotlivé klínky.
Jak korpus, tak těsto můžete přizpůsobit svým chutím a pracovat například s větším množstvím mléčné čokolády, nebo naopak připravit koláč vyloženě jen z hořké čokolády. Stejně tak variabilní je i použití ořechů, kdy například vlašské ořechy jsou v koláči opravdu fantastické.