Jak na pečená rajčata s quinoou, pestem a špenátem | recept
O znamenitou, rychlou a lehce stravitelnou večeři se s velkou elegancí postarají i nenápadná rajčata naplněná quinoou se špenátem s výslednou nezaměnitelnou chutí intenzivního bazalkového pesta. Vyzkoušejte jednoduchý recept.
Co je potřeba
- 120 g uvařené quinoi či 2 mini balení sterilované quinoi od Bonduelle
- 4 větší rajčata
- 2 lžíce bazalkového pesta
- 2 velké hrsti baby špenátu
- sůl a pepř k dochucení
Krok 1
Rajčata omyjte, seřízněte jim vršek a opatrně vydlabejte.
Krok 2
Dužinu z rajčat pak nasekejte a smíchejte s uvařenou quinoou.
Krok 3
Ochuťte pestem.
Návod na výrobu domácího pesta: https://www.jaktak.cz/jak-pripravime-pesto-recept.html
Krok 4
Jako poslední vmíchejte nasekaný listový špenát a quinou dle chuti osolte a opepřete.
Krok 5
Směsí následně naplňte vydlabaná rajčata, přičemž zbylou směs urovnejte na dno olejem vytřené zapékací mísy.
Krok 6
Naplněná rajčata položte na ochucenou quinou a přiklopte seříznutými vršky.
Vložte do vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte přibližně 20 minut. Podávejte horké, kdy je pesto i sýr v chuti nejintenzivnější a nejaromatičtější.
- Přestože pesto samo o sobě sýr obsahuje, můžete i tak směs obohatit o další, stejně tak intenzivní. Aromatický parmazán či Grana Padano přisypaný v závěru pečení na povrch rajčat, chuť pokrmu významně pozvedne. Stejně jako stroužek česneku přidaný do směsi guinoi a špenátu.