jaktak.cz

Jak upéct tvarohovo-povidlový makovec z jedné mísy | bleskově rychlý recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Žádné mazání, žádné zdobení, jen prosté smíchání máku, tvarohu a povidel. Tato silná trojice spolu prolnutá a v jedné míse promíchaná s několika dalšími základními surovinami, je zárukou toho bezkonkurenčně nejlepšího makovce z nespočtu jeho možných variací. Tvarohovo-povidlový makovec podle dnešního návodu je bleskově rychlý a vystačíte si jen s jednou miskou.

Co je potřeba

  • 3 vajíčka
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 tučný tvaroh ve vaničce
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 prášek do pečiva
  • 2–3 lžíce švestkových povidel
  • ½ hrnku oleje

Krok 1

Vajíčka rozklepněte, smíchejte s cukrem a elektrickými metlami společně vyšlehejte do nadýchané pěny.

Krok 2

Přidejte tvaroh s mlékem a metlami jen zlehka prošlehněte.

Krok 3

Ve velké míse nyní smíchejte obě mouky s mákem a práškem do pečiva.

Krok 4

K promíchané sypké směsi přilijte vaječno-tvarohovou a společně s povidly vymíchejte dohladka.

Krok 5

Nakonec do těsta přilijte olej a těsto na tvarohovo-povidlový makovec je hotové.

Krok 6

Řidší lité těsto přesuňte do velkého plechu vyloženého pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 35–40 minut.

Před servírováním tvarohovo-povidlový makovec poprašte moučkovým cukrem.

Pokud máte potíže s nesnášenlivostí lepku, rychlý makovec v bezlepkové verzi (bez mouky) si můžete upéct podle tohoto receptu: https://www.jaktak.cz/jak-upect-makovec-bez-mouky-bezlepkovy-recept.html.

Stejně jako jiným makovcům, i tomuto lahodí svěží citronová poleva z moučkového cukru.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-tvarohovo-povidlovy-makovec-z-jedne-misy-bleskove-rychly-recept.html