Jak připravit pečenou delikatesu z hlívy ústřičné | recept z hub
Pekáček naplněný většími kusy kořením ochucených a olivovým olejem potřených hub, cibule i česneku, které jsou následně v troubě dozlatova opečené, jsou ve svém výsledku až nebývale snadnou, rychlou, a především výtečnou delikatesou z hlívy ústřičné. Můžete ji podávat jak k vínu, tak i jako úžasně lehkou večeři nebo oběd. Doplňte nejlépe bramborovou kaší.
Co je potřeba
- 1 větší trs hlívy ústřičné
- 1 cibule
- 5–6 stroužků česneku
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžička sušeného libečku
- 1 lžička sušené petržele
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
Trs hlívy dobře očistěte, seřízněte listy a řasením nahoru je vyskládejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem.
Neméně chutnou delikatesu připravíte i z běžněji dostupných žampionů.
Hlívu ústřičnou nebo hlívu plicní můžete najít na vycházce v přírodě, nebo dát přednost pěstovaným plodnicím prodávaným v obchodní síti.
Krok 2
Přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli a celé oloupané stroužky česneku.
Krok 3
Zeleninu ochuťte kmínem, libečkem i petrželkou a současně dle chuti osolte a opepřete.
Krok 4
Nakonec vše poměrně hojně zakapejte olivovým olejem. Výrazný olivový olej významně podpoří intenzitu kořeněné zeleniny.
Krok 5
Pekáček nyní přikryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) a směs pečte 20–25 minut. Poté alobal sejměte a při stejné teplotě dopékejte ještě dalších 10–15 minut.
Na kostičky nakrájená slanina přidaná do pekáčku a společně se zeleninou dokřupava opečená, přemění tuto delikatesu z hlívy na jinou dokonalou labužnickou specialitu.
Hlívu ústřičnou můžete využít i k jiným účelům než jako potravinu. Obsahuje totiž mnoho zdraví prospěšných látek. Přečíst si můžete článek zde: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-hlivu-ustricnou-pro-zdravi-recept-na-tinkturu-z-hlivy-ustricne.html