Jak upéct luxusní kakaové ovesné řezy z banánů, jablek a kakaovo-banánovou polevou
Jak upéct luxusní kakaové ovesné řezy z banánů, jablek a kakaovo-banánovou polevou. Unikátní řezy, které jasně dokazují, že zdravé může být i dobré. V tomto případě však přímo skvostné, chuťově dokonalé a mimořádně šťavnaté. Moučný základ z rozmixovaných vloček, prostoupený kakaem, zvláčněný ovocným pyré a doslazený sirupem, je totiž v souznění s nápaditě laděnou kakaovo-banánovou polevou opravdu okouzlujícím zdravým pochutnáním.
Co je potřeba
Na vláčný korpus:
- 2 středně velké zralé banány
- 2 jablka
- 2 větší mrkve
- 250 g ovesných vloček
- 4 lžíce tmavého kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 vajíčko
- 100 ml mléka
- 3 lžíce javorového sirupu či tekutého medu
- 50 g másla
Na polevu:
- 2 středně velké zralé banány
- 1–2 lžíce javorového sirupu či tekutého medu
(množství zvolte dle vaší chuti a zralosti banánů, kde platí, že čím zralejší, tím sladší)
- 4 lžíce tmavého kakaa
- 50 g másla
Krok 1
Banány na korpus oloupejte, nakrájejte na menší kousky a spolu s nahrubo nastrouhanými oloupanými jablky rozmixujte na hladké pyré.
Krok 2
Do ovocného pyré přimíchejte najemno nastrouhanou mrkev.
Krok 3
Vločky rozmixujte na jemnou mouku a ve větší míse promíchejte s kakaem a práškem do pečiva.
Krok 4
Přidejte změklé máslo, javorový sirup a mléko.
Krok 5
Do rozpracovaného tuhého základu nakonec vmíchejte vajíčko s ovocno-zeleninovou směsí. Tím těsto patřičně naředíte a dopracujete do litého těsta.
Krok 6
Vzniklé těsto přesuňte do pečicím papírem vyloženého plechu s vyššími okraji, povrch uhlaďte a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) přibližně 50 minut. Přesná doba pečení se odvíjí od výšky těsta, respektive velikosti plechu. Před vytažením z trouby proto raději upečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu těsta. Je-li suchá, bez vlhkých drobečků, korpus je hotový. Následně nechejte na plechu zcela vychladnout.
Krok 7
Mezitím co se korpus peče a chladne, začněte s přípravou polevy, kdy spolu v misce vidličkou rozmačkejte banány a javorový sirup.
Krok 8
Do hladkého banánového základu přisypte kakao a přilijte rozpuštěné, ale zchladlé máslo. Vše důkladně rozmíchejte.
Krok 9
Připravenou polevu pak naneste na vychladlý korpus, stěrkou uhlaďte a nechejte zatuhnout v lednici, a to nejlépe do druhého dne.
- Javorový sirup či med lze vyměnit za jakýkoliv jiný vámi oblíbený sladký sirup, ideálně výraznější chuti. Báječný je například datlový.