Jak na kynuté pirohy s jablečnou náplní | recept
Jak na kynuté pirohy s jablečnou náplní | recept. Pirohy jsou nadýchaným pečivem s různými náplněmi. My vám dnes ukážeme, jak upéct kynuté pirohy s jablečnou náplní. Je to jednoduché, těsto je krásně vláčné. Jablečná náplň je jemná a skvěle se s kynutým těstem doplňuje.
Co je potřeba
Těsto:
- 250 ml mléka
- 15 g droždí (5 g suchého)
- 40 g másla
- 35 g oleje
- 1 čajová lžička soli
- 80 g cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 1 vejce
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 1 žloutek na potření
Náplň:
- 6 jablek
- cukr a skořice dle chuti
Krok 1
V prvním kroku si do mísy připravte všechny ingredience kromě oleje. Pomalu rukama nebo v robotu vypracujeme těsto. Jakmile bude hladké a bude se oddělovat od stěn, přilijeme olej. Zpočátku bude těsto trochu klouzat, ale za chvíli se olej vpraví do těsta.
Krok 2
Poté posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem, trvá to asi hodinu. Mezitím si přichystáme náplň. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců a nakrájíme je na kostičky. Jablka nasypeme do pánve a necháme krátce podusit. Posypeme trochou cukru a skořicí, zamícháme a stáhneme z ohně. Podušená jablka necháme zcela vychladnout.
Krok 3
Vykynuté těsto postupně vyválíme a rozkrájíme na čtverce. Do středu každého z nich položíme trochu náplně. Na vytvoření správného tvaru je třeba dva protější cípy spojit a dva nechat, od nich pak postupně propojovat těsto, až se vytvoří jakýsi šev. (viz fotografie).
Krok 4
Hotové pirohy klademe na plech vyložený pečicím papírem a potřeme je důkladně rozšlehaným žloutkem. Následně je přikryjeme utěrkou a necháme je ještě asi 15 minut dokynout. Troubu zatím rozpálíme na 180 °C. Plech vložíme do trouby a pečeme přibližně 20 minut dozlatova. Upečené pirohy necháme zchladnout a podáváme.