Jak upéct krémovník s tmavou tvarohovou náplní a sladkou sněhovou krustou | recept
Jak upéct krémovník s tmavou tvarohovou náplní a sladkou sněhovou krustou | recept. Velmi elegantní moučník s líbivě kontrastním vrstvením a neodolatelnou vláčností podpořenou zejména lahodnou tvarohovou náplní, jež prostoupí jemným těstem a v souznění s našlehanými bílky přemění moučník v dechberoucí krémovník.
Co je potřeba
Na těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 120 g povolené Hery
- 1 vajíčko
- 2 žloutky
Na tmavou náplň:
- 2 tučné tvarohy ve vaničce
- 250 ml mléka
- 150 ml oleje
- 3 žloutky
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 čokoládový pudinkový prášek
- 2 lžíce tmavého kakaa
Na sněhovou krustu:
- 5 bílků
- 5 lžic krupicového cukru
Krok 1
V míse smíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva, přidejte povolenou Heru, vajíčko a dva žloutky, přičemž oddělené bílky odložte do misky stranou k následnému zpracování. Z uvedených surovin vypracujte měkké těsto, které na cca 30 minut odložte do lednice.
Krok 2
Poté těstem vyplňte plech vyložený pečicím papírem a po stěnách prsty vytvořte okraje.
Krok 3
Ve velké míse metličkou promíchejte tvaroh, mléko, olej a 3 žloutky, kdy oddělené bílky přidejte do misky k ostatním, již dříve odloženým, a zároveň pak řídkou tvarovou směs zahustěte pudinkovým práškem, kakaem, vanilkovým i krupicovým cukrem.
Krok 4
Takto připravenou tvarohovou náplň nalijte na těsto a vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 40 minut.
Krok 5
Ke konci doby potřebné k pečení začněte elektrickými metlami šlehat bílky a za postupného přisypávání cukru z nich vyšlehejte pevný sníh.
Krok 6
Tuhý sníh pak v rovnoměrné vrstvě naneste na předpečený koláč, vidličkou případně vytvořte okrasné šrafování, a vložte zpět do trouby. Teplotu snižte na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C) a pečte do lehkého zezlátnutí 15–20 minut.
Po upečení nechejte na plechu zcela vychladnout, zatuhnout a ideálně i vychladit do druhého dne, aby těstem prostoupila vláčnost náplně.
- Noblesního a doslova něžnějšího moučníku dosáhnete pomocí vanilkového pudinku přidaného do tvarohové náplně na místo čokoládového. Jeho chuť bude jemnější, sladší a na řezu oslní sněhobílým laděním.