Jak upéct bábovku naplněnou čokoládovou cheesecake náplní | recept
Jak upéct bábovku naplněnou čokoládovou cheesecake náplní | recept. Nevšední a nápadité zakomponování smetanově krémové a čokoládou protknuté cheesecake náplně do třeného bábovkového těsta dá za vznik vláčnému moučníku s nezaměnitelnou chutí.
Co je potřeba
Do třeného těsta:
- 220 g polohrubé mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- 200 g Hery
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového aroma
- 4 vajíčka
- 50 ml mléka
Do čokoládové cheesecake náplně:
- 200 g smetanového sýru na bázi žervé či Lučiny
- 80 g moučkového cukru
- 1 vajíčko
- 50 ml zakysané smetany (15%)
- 100 g čokolády na vaření či jiné hořké čokolády
- 1 lžíce polohrubé mouky
Krok 1
Změklou Heru vyšlehejte elektrickými metlami společně s cukrem do hladkého nadýchaného krému.
Krok 2
Provoňte vanilkovým aroma a zašlehejte jedno vajíčko po druhém.
V určitou chvíli bude směs vypadat, jako by se srazila, ale je to tak v pořádku. Po promísení s moukou bude vše, jak má být.
Krok 3
Máslovou směs pak vařečkou promíchejte s moukou, práškem do pečiva a mlékem a vypracujte hladké těsto.
Krok 4
Těsto odložte stranou a pomalým rozpouštěním nalámané čokolády začněte připravovat náplň. Čokoládu můžete rozpustit buď ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě na mírný výkon, přičemž čokoládu vždy po chvilce promíchejte stěrkou.
Sladší a velice chutnou variantu náplně lze připravit stejným způsobem akorát s použitím mléčné čokolády.
Krok 5
Zatímco se čokoláda rozpouští utřete v misce smetanový sýr s cukrem.
Krok 6
Přimíchejte vajíčko, zakysanou smetanu a mouku a vymíchejte hladký krém.
Krok 7
Na závěr do krému zapracujte rozpuštěnou čokoládu.
Krok 8
Do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy rozprostřete větší část třeného těsta.
V případě použití silikonové formy stačí stěny jen lehce vytřít olejem.
Krok 9
Na těsto lžící rozmístěte veškerou čokoládovou náplň a vidličkou několikrát protáhněte, aby se náplň s těstem patřičně propojila.
Krok 10
Nakonec do formy naneste zbylou část těsta, opět můžete lehce promísit vidličkou, a poté pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) přibližně 60–80 minut. Doba pečení záleží na výšce i velikosti bábovkové formy, proto raději před vytažení z trouby zkontrolujte propečení zapíchnutím špejle do středu těsta.
- Pro ještě výraznější čokoládový požitek můžete upečenou bábovku ozdobit čokoládovou polevou připravenou ze 100 g nalámané hořké čokolády, kterou ve vodní lázni rozpustíte v 60 ml smetany ke šlehání a provoníte 1 lžičkou vanilkového aroma. Horkou čokoládu necháte maličko zchladnout a tím i lehce zhoustnout a poté jí bábovku okrasně přelijete.