Jak na pastýřský koláč s mletým masem | recept
Jak na pastýřský koláč s mletým masem | recept. Pastýřský koláč je známý a připravovaný především v Británii. Tam však upřednostňují jehněčí maso. V našich končinách není tak oblíbené, proto v české verzi figuruje častěji klasická směs hovězího a vepřového. Na první pohled vypadá recept složitě a kombinovaně, ale vzápětí zjistíte, že jde o poměrně snadné jídlo, které se navíc dá vcelku snadno připravit do zásoby a ohřát třeba v práci na oběd. Jedná se o směs mletého masa a kořenové zeleniny zapečenou pod pokličkou z vylepšené bramborové kaše.
Co je potřeba
- 1 kg brambor typu C
- sůl
- 20 g másla
- 200 ml plnotučného mléka
- mletý muškátový oříšek
- 1 vejce
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 800 g mletého masa vepřového a hovězího
- pepř
- 20 g hladké mouky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 250 ml vývaru (může být i z kostky)
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 1 snítka čerstvé petržele
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- strouhaný sýr dle chuti
Krok 1
Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Vše osmahneme v pánvi s rozpáleným olejem. Mrkev a petržel zbavíme slupky a nakrájíme je na kostičky. Jakmile se česnek i cibule rozvoní, přidáme do pánve mleté maso i mrkev s petrželí. Zvolna opékáme dozlatova. Poté osolíme a opepříme, zaprášíme moukou a zamícháme.
Krok 2
Do pánve přidáme rajčatový protlak, vývar, worcester i bylinky. Směs vaříme do zhoustnutí.
Krok 3
Mezitím si připravíme bramborovou kaši. Brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kostky. Vhodíme do hrnce a zalijeme vroucí vodou. Vaříme do změknutí. Máslo a mléko si ohřejeme. Brambory rozmačkáme, přilijeme k nim mléko s máslem a ušleháme hladkou kaši. Ochutíme trochou muškátového oříšku a zašleháme vejce.
Krok 4
Do zapékací mísy vložíme masovou směs a poklademe ji ochucenou bramborovou kaší. Zapékáme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova, 5 minut před koncem můžeme povrch posypat trochou strouhaného sýra a dopéct.