Jak upéct božský špaldový koláč s kardamomem a karamelovo-ořechovou glazurou| recept
Jak upéct božský špaldový koláč s kardamomem a karamelovo-ořechovou glazurou| recept. Znamenitý moučník z neskonale vláčného špaldového těsta, kterému souhra kardamomu, citronové kůry a třtinového cukru dopřeje neodolatelnou vůni s jemným karamelovým tónem v závěru. Korpus se tím stane velmi elegantním podkladem pro luxusní karamelovou glazuru plnou intenzivních ořechů.
Co je potřeba
Na voňavý základ:
- 4 vajíčka
- 150 g hnědého třtinového cukru
- 150 g krupicového cukru
- 150 ml oleje
- 300 ml mléka
- 2 lžičky mletého kardamomu
- 2 lžičky citronové kůry
- 400 g hladké špaldové mouky
- 1 prášek o pečiva
Na karamelovo-ořechovou glazuru:
- 300 g krupicového cukru
- 100 ml vody
- 150 g másla
- 300 g vlašských ořechů
Krok 1
Ve větší míse metličkou vyšlehejte vajíčka s oběma cukry do bělavé pěny.
Krok 2
Přilijte olej s mlékem, provoňte kardamomem i citronovou kůrou a opět metličkou prošlehejte.
Krok 3
Nakonec přisypejte mouku s práškem do pečiva a vařečkou vymíchejte hladké lité těsto.
Krok 4
Těsto poté vlijte na větší a vyšší plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C.) asi tak 35–40 minut. Jakmile bude korpus hezky zlatavý, vyjměte jej z trouby a nechejte zcela vychladnout.
Krok 5
Mezitím začněte v pánvi na středním ohni, za stálého míchaní pomalu rozpouštět cukr s vodou.
Krok 6
Až dosáhnete řidší sirupové konzistence, přidejte do pánve máslo pokojové teploty a na mírném ohni jej promíchávejte se sladkým sirupem do úplného rozpuštění.
Krok 7
Následně přidejte nahrubo nasekané ořechy a vše společně dobře promíchejte.
Krok 8
Teplou karamelovo-ořechovou směs rovnoměrně navrstvěte na vychladlý korpus a nechejte zatuhnout. Poté krájejte na řezy.
Do kontextu celého moučníku skvěle zapadne i mletá skořice. Tou lze obohatit jak těsto, tak samotnou glazuru.