Jak v troubě připravit pikantní vepřová játra s cibulí, česnekem a slaninou | recept
Jak v troubě připravit pikantní vepřová játra s cibulí, česnekem a slaninou | recept. Tato méně tradiční a zcela nenáročná příprava vepřových jater vám na stůl přinese až nebývalý gastronomický zážitek. Vychutnáte si jemná, úžasně šťavnatá játra, a to v dokonalém sladění delikátní šťávy s významným zastoupením cibule, česneku a slaniny.
Co je potřeba
- 1 kg vepřových jater
- 4 velké cibule (nejlépe mix červené a klasické kuchyňské)
- 10 stroužků česneku
- 200 g anglické slaniny
- 6 lžic sójové omáčky
- 6 lžic plnotučné hořčice
- 400 ml vody
Krok 1
Nejprve dobře očistěte játra a poté je nakrájejte na větší kusy.
Krok 2
Cibuli rovněž nakrájejte na větší kusy, česnek však nadrobno nasekejte a slaninu nakrájejte na malé kostičky.
Krok 3
V olejem vytřené zapékací míse smíchejte sójovou omáčku s hořčicí.
Krok 4
Do omáčkového základu přidejte již připravenou cibuli s česnekem a slaninou a opět vše promíchejte.
Krok 5
Jako poslední přidejte nakrájená játra a finálně vše důkladně promíchejte tak, aby se každý kousek játra směsí hezky obalil.
Krok 6
Před vložením do trouby naplněnou zapékací mísu zalijte patřičným množstvím vody a pečte v předem vyhřáté troubě při 220 °C (horkovzdušná trouba 200 °C) 50–60 minut, dokud játra nejsou měkká a neodpaří se téměř všechna tekutina.
Není však na škodu nechat šťávy více. Jednak je opravdu vynikající a jednak například k rýži nedocenitelná. Záleží tedy, zda takto připravená játra chcete podávat jen tak s pečivem, nebo s přílohou, která ocení více omáčky, respektive šťávy. Báječné jsou například i uvařené brambory, které si následně do šťávy na talíři rozmačkáte.
Druh hořčice lze dle chuti obměnit. Mnohem pikantnějšího pokrmu dosáhnete například s výraznou dijonskou hořčicí, a naopak o lehce jemnější a současně velice zajímavou, netypickou, ale výtečnou chuť se postará hořčice medová.