Jak upéct bezlepkové banánové muffiny z rýžové mouky | recept pro celiaky
Jak upéct bezlepkové banánové muffiny z rýžové mouky | recept pro celiaky. Zdravé, pouze banánem oslazené a plně bezlepkové mlsání z rýžové mouky v podobě čokoládou a banánem ozdobených muffinů, svou jemnou chutí a příjemnou vůní zláká i ty, kteří si klasickou mouku mohou běžně dopřát.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá 12 menším muffinům
- 5 vajíček
- 3 zralé banány (2 do těsta; 1 na ozdobu)
- 50 g másla
- 1 lžička vanilkového aroma
- 150 g rýžové mouky
- 1 lžička kypřícího prášku bez lepku (například od Labety)
- 50 g vysokoprocentní hořké čokolády na ozdobení
Krok 1
Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků elektrickými metlami vyšlehejte pevný sníh.
Krok 2
Žloutky tyčovým mixérem rozmixujte s pokrájenými banány. Použijte pouze 2 banány a jeden odložte stranou na závěrečnou ozdobu.
Krok 3
Žloutkovou směs z banánů pak v míse promíchejte s rozpuštěným, ale zcela vychladlým máslem a provoňte vanilkovým aroma.
Krok 4
K tekutému základu přisypte mouku s kypřícím práškem a vymíchejte hladké těsto bez hrudek.
Krok 5
Na závěr zlehka přimíchejte ušlehaný sníh z bílků.
Krok 6
Nadýchané těsto rozdělte do formiček s papírovými košíčky, přičemž do každého košíčku dejte 1–2 lžíce těsta.
Krok 7
Před vložením do trouby ozdobte kouskem čokolády a plátkem banánu. Poté pečte v předehřáté troubě při 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) 20–25 minut.
U méně zralých banánů přidejte do těsta 2–3 lžíce medu či vašeho oblíbeného sirupu.