Jak upéct jablka plněná mákem s karamelovou omáčkou | recept
Jak upéct jablka plněná mákem s karamelovou omáčkou | recept. Máte-li ve sklepě uložená jablka z podzimní sklizně, v tuto dobu už nebývají v dobré kondici. Podělím se s vámi o tip jak zpracovat jablka, co už nejsou samotná příliš chutná. Nádivka z čerstvého sýra a máku je báječně dochutí a přeliv z karamelové omáčky je vyladí k dokonalosti.
Co je potřeba
- 4 menší jablka
- 1 lžíce sušených nebo naložených brusinek
- 1 vanilkový cukr
- 5 lžic mletý mák
- 125 g ricotta, mascarpone
- 1 lžička másla
- 40 g cukru
- 200 ml smetany
- vanilkový lusk
- pražené mandle – lze vynechat
Krok 1
Jablka omyjte a odstraňte jadřinec. Položte je do pekáčku vyloženého papírem na pečení.
Krok 2
Promíchejte vanilkový cukr s mletým mákem, brusinkami a ricottou a směsí jablka naplňte.
Pečte při 180 °C zhruba 40 minut. Pekáček s jablky vložte do předem vyhřáté trouby.
Krok 3
V malém kastrůlku rozpusťte máslo a přisypejte krupicový cukr. Kastrůlkem občas potřeste, aby cukr rovnoměrně zakaramelizoval. Jakmile se zbarví do světlehnědé barvy, pomalu přilévejte smetanu a přidejte vanilku. Uveďte do varu a za stálého míchání vařte odkryté asi 10 minut. Výsledkem by měla být hustá karamelová omáčka.
Krok 4
Upečená jablka přendejte na talíři, přelijte omáčkou a případně ozdobte praženými mandlovými plátky. Podávejte teplé.