jaktak.cz

Jak upéct jablka plněná mákem s karamelovou omáčkou | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct jablka plněná mákem s karamelovou omáčkou | recept. Máte-li ve sklepě uložená jablka z podzimní sklizně, v tuto dobu už nebývají v dobré kondici. Podělím se s vámi o tip jak zpracovat jablka, co už nejsou samotná příliš chutná. Nádivka z čerstvého sýra a máku je báječně dochutí a přeliv z karamelové omáčky je vyladí k dokonalosti.

Co je potřeba

  • 4 menší jablka
  • 1 lžíce sušených nebo naložených brusinek
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 lžic mletý mák
  • 125 g ricotta, mascarpone
  • 1 lžička másla
  • 40 g cukru
  • 200 ml smetany
  • vanilkový lusk
  • pražené mandle – lze vynechat

 

Krok 1

Jablka omyjte a odstraňte jadřinec. Položte je do pekáčku vyloženého papírem na pečení.

Krok 2

Promíchejte vanilkový cukr s mletým mákem, brusinkami a ricottou a směsí jablka naplňte.

Pečte při 180 °C zhruba 40 minut. Pekáček s jablky vložte do předem vyhřáté trouby. 

Krok 3

V malém kastrůlku rozpusťte máslo a přisypejte krupicový cukr. Kastrůlkem občas potřeste, aby cukr rovnoměrně zakaramelizoval. Jakmile se zbarví do světlehnědé barvy, pomalu přilévejte smetanu a přidejte vanilku. Uveďte do varu a za stálého míchání vařte odkryté asi 10 minut. Výsledkem by měla být hustá karamelová omáčka. 

Krok 4

Upečená jablka přendejte na talíři, přelijte omáčkou a případně ozdobte praženými mandlovými plátky. Podávejte teplé.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-jablka-plnena-makem-s-karamelovou-omackou-recept.html