jaktak.cz

Jak upéct křehký koláč s ovocem a žloutkovým krémem | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct křehký koláč s ovocem a žloutkovým krémem | recept. Koláč s ovocem a žloutkovým krémem je na první pohled velice rafinovaný a vypadá i složitě. Zdání ale klame, příprava není nijak náročná, zato výsledek je vynikající a efektní. Nejlepší je koláč s ostružinami, jejich nakyslá chuť skvěle kontrastuje se sladkostí náplně a křehkým těstem. Upéct ho můžete i z mraženého ovoce, jen je třeba počítat s tím, že vám více obarví náplň. 

Co je potřeba

Těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 90 g studeného másla

Náplň:

  • 4 žloutky (lze nahradit dvěma celými vejci)
  • 150 g krupicového cukru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 40 g hladké mouky
  • 1 lžíce rumu
  • špetka soli
  • 200 g ovoce (maliny, ostružiny, rybíz – dle chuti)

 

 

Krok 1

Do kutru nebo mixéru nasypeme mouku, sůl a máslo. Párkrát krátce promixujeje a přilijeme 2 lžíce vlažné vody a ještě znovu trochu propracujeme. Ingredience by se nám měly propojit v mírně sypké těsto

Krok 2

Přesuneme ho do vymazané koláčové formy, vymačkáme do plochy až do krajů, které by měly být trochu přizvednuté. Troubu předehřejeme na 180 °C a korpus na koláč v něm předpečeme. Po 20 minutách ho vyjmeme.

Krok 3

Mezitím si přichystáme náplň. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme zakysanou smetanu, rum a hladkou mouku se špetkou soli. Náplň šleháme do hladka. 

Krok 4

Těsně předtím, než náplň nalijeme na předpečené těsto, do ní zlehka vmícháme ovoce. Náplň naneseme na těsto a vložíme zpět do trouby, kde koláč dopékáme. 

Krok 5

Hotový je, jakmile se povrch zpevní a zezlátne. Trvá to asi 25 minut. Vychladlý koláč vyjmeme z formy a krájíme na řezy. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-krehky-kolac-s-ovocem-zloutkovym-kremem-recept.html