Jak upéct křehký koláč s ovocem a žloutkovým krémem | recept
Jak upéct křehký koláč s ovocem a žloutkovým krémem | recept. Koláč s ovocem a žloutkovým krémem je na první pohled velice rafinovaný a vypadá i složitě. Zdání ale klame, příprava není nijak náročná, zato výsledek je vynikající a efektní. Nejlepší je koláč s ostružinami, jejich nakyslá chuť skvěle kontrastuje se sladkostí náplně a křehkým těstem. Upéct ho můžete i z mraženého ovoce, jen je třeba počítat s tím, že vám více obarví náplň.
Co je potřeba
Těsto:
- 150 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 90 g studeného másla
Náplň:
- 4 žloutky (lze nahradit dvěma celými vejci)
- 150 g krupicového cukru
- 200 ml zakysané smetany
- 40 g hladké mouky
- 1 lžíce rumu
- špetka soli
- 200 g ovoce (maliny, ostružiny, rybíz – dle chuti)
Krok 1
Do kutru nebo mixéru nasypeme mouku, sůl a máslo. Párkrát krátce promixujeje a přilijeme 2 lžíce vlažné vody a ještě znovu trochu propracujeme. Ingredience by se nám měly propojit v mírně sypké těsto.
Krok 2
Přesuneme ho do vymazané koláčové formy, vymačkáme do plochy až do krajů, které by měly být trochu přizvednuté. Troubu předehřejeme na 180 °C a korpus na koláč v něm předpečeme. Po 20 minutách ho vyjmeme.
Krok 3
Mezitím si přichystáme náplň. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme zakysanou smetanu, rum a hladkou mouku se špetkou soli. Náplň šleháme do hladka.
Krok 4
Těsně předtím, než náplň nalijeme na předpečené těsto, do ní zlehka vmícháme ovoce. Náplň naneseme na těsto a vložíme zpět do trouby, kde koláč dopékáme.
Krok 5
Hotový je, jakmile se povrch zpevní a zezlátne. Trvá to asi 25 minut. Vychladlý koláč vyjmeme z formy a krájíme na řezy.