Jak upéct meruňkové řezy s kokosovým sněhem | recept
Jak upéct meruňkové řezy s kokosovým sněhem | recept. Tento příjemně svěží ovocný zákusek doplněný impozantní kokosovou pěnou z vyšlehaných bílků vás okouzlí svou lehkostí, lahodnou chutí i neodolatelnou vůní. Sladké meruňky vyskládané na máslově jemném třeném korpusu jsou v souznění s nadýchanou pěnou opravdu dechberoucím spojením.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím naplníte plech o rozměrech cca 30×40 cm
Na máslové těsto:
- 360 g polohrubé mouky
- 6 žloutků
- 150 g másla
- 130 g moučkového cukru
- 1 lžička sušené citronové kůry (lépe však čerstvé)
- 1 kypřící prášek
- 200 ml mléka
- 1 velká konzerva kompotovaných meruněk
Na kokosový sníh:
- 6 bílků
- 180 g krupicového cukru
- 100 g kokosu
Krok 1
Nejprve nechejte v sítku okapat meruňky.
Krok 2
Mezitím elektrickými metlami vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem do jemné pěny.
Krok 3
Přidejte žloutky a společně šlehejte do konzistence hladkého krému.
Krok 4
Následně přimíchejte mouku s kypřícím práškem a citronovou kůrou a společně s mlékem postupně zapracujte do máslového základu.
Krok 5
Vypracované těsto rozetřete do vyššího plechu vyloženého pečicím papírem.
Krok 6
Rozmístěte na něj okapané a na kousky nakrájené meruňky a takto vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a 20–25 minut pečte.
Krok 7
V průběhu pečení začněte šlehat bílky a jakmile budou lehce pěnit, začněte postupně přisypávat krupicový cukr. Šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne tuhý lesklý sníh.
Krok 8
Pak opatrně a jemně vmíchejte kokos.
Krok 9
Po patřičné době vytáhněte předpečený korpus s ovocem z trouby a v rovnoměrné vrstvě naneste kokosovou pěnu. Vraťte zpět do trouby, přičemž její teplotu snižte na 150 °C (horkovzdušná trouba 130 °C) a pečte dalších 20–25 minut, dokud se na povrchu neutvoří jemná skořepina a sníh nezíská zlatavý nádech.
Intenzivnější kokosovou chuť i vůni přinese upečeným řezům kokosové mléko, kterým můžete klasické mléko v těstě buď zcela nahradit, nebo jej v poměru 1:1 s mlékem zkombinovat.