Jak upéct makovec s přídavkem vařených brambor | jednoduchý recept
Jak upéct makovec s přídavkem vařených brambor | jednoduchý recept. Makovec se ve starých kuchařkách někdy vyskytuje pod heslem selský dort. Ten podle následujícího receptu se tak klidně může jmenovat. Množství těsta je do dortové formy o průměru 21 cm a stačí na dvě prokrojení. Jestli budete upečený makovec podávat jen tak nebo ho naplníte a polijete polevou, to už záleží jen na vás.
Co je potřeba
- 200 g mletého máku
- 250 g vařených brambor
- 100 ml mléka
- 130 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 150 g krupicového cukru
- 3 lžičky perníkového koření
- 1 kypřící prášek na pečení
Krok 1
Ze dvou žloutků, mouky, mléka a cukru utřete hladkou hmotu. Přidejte perníkové koření a promíchejte.
Krok 2
Den předem uvařené brambory velmi jemně nastrouhejte a vmíchejte společně s mletým mákem promíchaným s práškem na pečení do základní hmoty.
Vyšlehejte pevný sníh ze dvou bílků a zapracujte ho do těsta. Pokud se stane, že těsto je příliš husté, přidejte trochu mléka navíc.
Krok 3
Formu o průměru 21 cm vymažte tukem a vysypte moukou nebo jemnou strouhankou. Naplňte ji těstem, uhlaďte povrch a vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba hodinu při 170 °C.
Krok 4
Upečený makovec (na dřevěnou špejli se těsto nelepí) nechte několik minut chladnout ve formě. Po chvilce uvolněte okraje a moučník vyklopte na mřížku. Nakrájejte a podávejte lehce poprášené moučkovým cukrem. Makovec můžete rozkrojit a potřít meruňkovou marmeládou, švestkovými povidly nebo tvarohovým krémem. Poleva může být citronová nebo čokoládová.
Makovec krájejte až po úplném vychladnutí.