Jak připravit makarony s květákem a sýrem
Jak připravit makarony s květákem a sýrem. Pokud vám klasické makarony se sýrem nepřipadají jako dostatečně výživný pokrm, zkuste si je připravit s květákem a dodat tomuto jídlu alespoň trochu zeleniny. Recept je velmi rychlý a jednoduchý. Jestliže nemáte makarony, použijte kolínka, penne nebo jiný tvar těstovin, na chuti se nic nezmění.
Co je potřeba
- 250 g makaronů v suchém stavu
- 1 středně velký květák
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké špaldové mouky
- 450 ml mléka
- 100 g čedaru, parmezánu, fety, balkánského či jiného sýra vhodného k zapékání (můžete použít i jejich směs)
- 1 lžička anglické či dijonské hořčice
- sůl, pepř
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- čerstvé či sušené bylinky (hodí se např. tymián, oregano či rozmarýn)
Krok 1
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu.
Květák rozdělíme na malé růžičky a uvaříme je v osolené vodě do poloměkka.
Krok 2
V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme špaldovou mouku, směs promícháme a smažíme ji asi 2 minuty. Následně postupně přilijeme mléko, přivedeme je k varu a za velmi častého míchání necháme chvíli vařit (cca 5 minut na mírném ohni). Nakonec vmícháme 3/4 množství strouhaného sýra.
Omáčku osolíme, opepříme a dochutíme hořčicí, strouhaným muškátovým oříškem a bylinkami. Bešamelovou omáčku nakonec rozmixujeme ponorným mixérem, aby byla opravdu hladká.
Krok 3
Scezené a okapané těstoviny a kousky květáku nasypeme do máslem vymazané zapékací mísy, zalijeme je připravenou omáčkou a povrch posypeme zbylým množstvím strouhaného sýra.
Krok 4
Zapékací mísu vložíme do trouby vyhřáté na 180° C a makarony s květákem zapečeme dozlatova – trvá to asi 20–30 minut. Pokrm servírujeme teplý, nejlépe se zeleninovým salátem.
Stejně dobře jako květák nám samozřejmě poslouží i brokolice. Do pokrmu se dají přidat i jiné druhy zeleniny.