Jak připravit dýňové noky zapečené po toskánsku | recept
Jak připravit dýňové noky zapečené po toskánsku | recept. Domácí dýňové noky jsou zdravější a chutnější alternativou kupovaných bramborových noků. Připravují se z pečené dýně (hodí se např. hokkaido, máslová či muškátová dýně) a využijete je jako přílohu k mnoha pokrmům. V následujícím článku vám představíme recept, který vaše chuťové buňky potěší ještě více – dýňové noky zapečeme po toskánsku – tedy s rajčaty, listovým špenátem, sýrem a dalšími ingrediencemi. Nebojte se jídlo pořádně ochutit čerstvými či sušenými bylinkami – zde se přímo nabízí použití bazalky, oregana, šalvěje, rozmarýnu či tymiánu. Pokrm je možné připravit jako vegetariánský, případně přidat slaninu či ještě lépe pancettu.
Co je potřeba
Co je potřeba na dýňové noky:
- 500 g očištěné dýně – část je možné nahradit brambory – uvařenými či taktéž upečenými
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř, bylinky, strouhaný muškátový ořech
- 1 vejce
- cca 250–300 g hladké špaldové mouky
Na omáčku a zapečení budeme potřebovat:
- 3 lžíce přepuštěného másla neboli ghí
- 3 stroužky česneku
- 150 g slaniny či pancetty – není nutné
- 400 g krájených rajčat
- 2–3 hrnky listů špenátu
- 200 ml smetany
- 1 a půl hrnku strouhaného sýra dle chuti – např. mozzarella, parmazán, pecorino
- sůl, pepř, bylinky
Krok 1
Očištěnou dýni nakrájíme na větší kousky, vložíme je na plech vyložený pečicím papírem, pokapame olivovým olejem, osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Dýni upečeme doměkka v troubě vyhřáté na 190 °C – pečeme ji asi 30 minut – v závislosti na velikosti kousků. Menší dýně se dá péct i v celku.
Krok 2
Upečenou dýni necháme vychladnout, prolisujeme ji do mísy pomocí lisu na brambory, případně ji nastrouháme najemno. Poté přidáme vejce, sůl, pepř a strouhaný muškátový ořech. Nakonec přisypáváme mouku v množství dle potřeby, abychom získali nepříliš lepivé hladké těsto.
Z těsta posléze na pomoučeném válu vyvalujeme tenké válečky, každý váleček rozkrájíme na kousky o velikosti asi 2 centimetrů. Každý jednotlivý nok jemně rozmáčkneme vidličkou.
Noky ihned vhodíme do vařící osolené vody a vaříme je asi 5 minut. Potom je vyjmeme z vody a necháme okapat.
Krok 3
V pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a osmažíme na něm na tenké plátky pokrájený česnek a poté nadrobno nakrájenou slaninu. Následně přidáme rajčata a vše osolíme a okořeníme.
Omáčku dusíme asi 15 minut, posléze přidáme listový špenát, půl hrnku nastrouhaného sýra a vše zalijeme smetanou. Směs přivedeme k varu, poté stáhneme plamen a podusíme ji na mírném ohni ještě asi 3 minuty.
Krok 4
Noky nasypeme do máslem vymazaného pekáče či zapékací mísy, zalijeme je omáčkou a posypeme zbylým sýrem. Zapékací mísu vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a noky asi 5–10 minut zapečeme.
Před podáváním pokrm dozdobíme čerstvými bylinkami.
V rajčatové sezóně lze použít na půlky překrájená cherry rajčata. V zimě pak klidně zavařená krájená rajčata.