Jak uvařit snadnou luštěninovou polévku | recept
Jak uvařit snadnou luštěninovou polévku | recept. Luštěniny jsou plné zdraví prospěšných látek, přesto v našem jídelníčku často chybí. Naši předci jimi nahrazovali maso a navíc pro ně byly i velmi levným jídlem, které dobře zasytí a lze ho vařit i pro velký počet strávníků. My žijeme v jiné době, ale přesto bychom na luštěniny neměli zapomínat a měli bychom je konzumovat alespoň občas. Často nás odrazuje délka přípravy, která lze jen stěží obejít. Ale někdy bychom měli investovat trochu ze svého času a luštěniny uvařit. My pro vás máme recept na snadnou luštěninovou polévku, kterou zvládne uvařit každý a pochutná si celá rodina.
Co je potřeba
- 100 g luštěninové směsi (můžete si ji namíchat libovolně, ale lze sehnat i připravenou pod názvem hrstková směs)
- 200 ml zeleninového nebo masového vývaru
- 1 mrkev
- 1 kořenová petržel
- kousek celeru
- 1 cibule
- olej nebo máslo dle potřeby
- sůl, pepř a zelené bylinky na dochucení
Krok 1
Jako první si do cedníku nasypeme luštěninovou směs, probereme, odstraníme případné kamínky nebo jiné nežádoucí nečistoty a prolijeme vodou. Nasypeme do větší nádoby, postačí i zavařovačka na okurky, a zalijeme vodou. Vody musí být minimálně dvojnásobek co luštěnin. Necháme stát při pokojové teplotě do druhého dne.
Krok 2
Následující den si luštěniny slijeme a ještě jednou propláchneme. Vložíme je do hrnce a zalijeme vroucí vodou, vaříme asi 30–40 minut, záleží i jakou směs luštěnin přesně máme.
Krok 3
Mezitím si nakrájíme cibuli a oloupanou kořenovou zeleninu. Cibuli pak zpěníme na oleji nebo másle v jiném hrnci. Přidáme zeleninu, necháme krátce orestovat. Jakmile začne zelenina zlátnout a vonět, zalijeme vodou nebo ještě lépe vývarem a přivedeme k varu. Vaříme přibližně 10–15 minut, aby byla zelenina i cibule měkká.
Krok 4
Jakmile jsou luštěniny měkké, přilijeme k nim druhý základ na polévku a důkladně promícháme. Dochutíme solí a pepřem a nezapomeneme ani na zelené bylinky – libeček, petržel, co máte rádi. Podáváme s chlebem nebo krutony. Dobrou chuť.
Pro hustější konzistenci dáme asi třetinu polévky stranou, přelijeme ji třeba do hrnce, kde se vařila zelenina. Poté si vezmeme na pomoc ponorný mixér. Důkladně promixujeme. Tím se nám polévka zahustí. Navíc se tím chutě lépe prolnou a luštěniny tak snědí i jejich odpůrci. Jakmile dosáhneme požadované hustoty, vrátíme do hrnce i zbytek polévky a promícháme.