Jak uvařit kořeněnou polévku z černé čočky, zeleniny a kokosového mléka | recept
Jak uvařit kořeněnou polévku z černé čočky, zeleniny a kokosového mléka | recept. Sytá a výživná polévka plná čočky, zeleniny i výrazného koření je spolu s kokosovým mlékem polévkou s příjemně exotickým nádechem a jemnou, byť v závěru lehce pikantní chutí.
Co je potřeba
- 150 g černé čočky
- 2 lžíce oleje
- 1 velká cibule
- 3–4 stroužky česneku
- 2 lžičky římského kmínu
- 2 lžičky koření Garam Masala
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 1 plechovka drcených rajčat
- 250 ml kokosového mléka
- 1–1,2 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce koriandru (nejlépe čerstvého)
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
Na rozpáleném oleji dozlatova osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli s česnekem.
Krok 2
Přidejte římský kmín s kořením Garam Masala a nechejte 2 minuty rozvonět.
Lze přidat i špetka čili koření.
Krok 3
K voňavému základu přisypte černou čočku a přelijte litrem vývaru, přičemž zbylý vývar si nechejte na případné zředění polévky v samém závěru. Přikryté nechejte pár minut probublat.
Krok 4
Následně do hrnce přidejte na malé kousky nakrájenou, předem očištěnou mrkev s petrželí a současně přilijte i kokosové mléko s drcenými rajčaty z plechovky. Znovu přiklopte a na středním ohni nechejte 30–40 minut vařit, dokud zelenina s čočkou nebudou měkké.
Krok 5
Nakonec do polévky vmíchejte smetanu, ochuťte citronovou šťávou, oslaďte cukrem a dochuťte solí, pepř a koriandrem. Vše už jen 2 minut prohřívejte, nevařte.
V této chvíli můžete polévku ještě naředit zbylým vývarem, či ještě zjemnit další smetanou, případně lžící žervé.
Ještě o stupeň sytější polévky dosáhnete přidáním 2–3 brambor nakrájených na malé kostičky, a to společně s mrkví a petrželí.