jaktak.cz

Jak uvařit kořeněnou polévku z černé čočky, zeleniny a kokosového mléka | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak uvařit kořeněnou polévku z černé čočky, zeleniny a kokosového mléka | recept. Sytá a výživná polévka plná čočky, zeleniny i výrazného koření je spolu s kokosovým mlékem polévkou s příjemně exotickým nádechem a jemnou, byť v závěru lehce pikantní chutí.

Co je potřeba

  • 150 g černé čočky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 3–4 stroužky česneku
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 2 lžičky koření Garam Masala
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 250 ml kokosového mléka
  • 1–1,2 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce koriandru (nejlépe čerstvého)
  • sůl a pepř dle chuti

Krok 1

Na rozpáleném oleji dozlatova osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli s česnekem.

Krok 2

Přidejte římský kmín s kořením Garam Masala a nechejte 2 minuty rozvonět.

Lze přidat i špetka čili koření.

Krok 3

K voňavému základu přisypte černou čočku a přelijte litrem vývaru, přičemž zbylý vývar si nechejte na případné zředění polévky v samém závěru. Přikryté nechejte pár minut probublat.

Krok 4

Následně do hrnce přidejte na malé kousky nakrájenou, předem očištěnou mrkev s petrželí a současně přilijte i kokosové mléko s drcenými rajčaty z plechovky. Znovu přiklopte a na středním ohni nechejte 30–40 minut vařit, dokud zelenina s čočkou nebudou měkké.

Krok 5

Nakonec do polévky vmíchejte smetanu, ochuťte citronovou šťávou, oslaďte cukrem a dochuťte solí, pepř a koriandrem. Vše už jen 2 minut prohřívejte, nevařte.

V této chvíli můžete polévku ještě naředit zbylým vývarem, či ještě zjemnit další smetanou, případně lžící žervé.

Ještě o stupeň sytější polévky dosáhnete přidáním 2–3 brambor nakrájených na malé kostičky, a to společně s mrkví a petrželí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-korenenou-polevku-z-cerne-cocky-zeleniny-kokosoveho-mleka-recept.html