Jak upéct jablečný koláč s ovesnými vločkami | recept
Jak upéct jablečný koláč s ovesnými vločkami | recept. Jablka jsou v moučnících velmi oblíbená. Proto není nikdy na škodu mít v rukávu více receptů na jablečné koláče. Určitě nepohrdnete naším receptem na jablečný koláč s ovesnými vločkami. Zajímavostí tohoto receptu je, že se obejde bez mouky, těsto totiž tvoří pouze ovesné vločky. Jablka se zde klasicky skvěle pojí s chutí vlašských ořechů a skořice. Výhodou tohoto koláče je, že ho lze bez problémů připravovat kdykoli během roku. Upečte si ho s námi, vsadím se, že si získá své místo ve vašem receptáři.
Co je potřeba
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 jablka
- máslo na vymazání
- šťáva z půlky citronu
- hrnek vlašských ořechů (lze vynechat)
- 3 vejce
- 130 g másla
- 5 lžic cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- lžička skořice
Krok 1
Jako první oloupeme jablka. Zbavíme je jádřinců a nakrájíme na kostky. Dno kulaté koláčové formy o průměru 22 cm vyložíme pečicím papírem, který ještě pomažeme máslem. Na to nasypeme jablka.
Krok 2
Ovesné vločky umeleme na konzistenci mouky, poslouží nám mlýnek na kávu nebo kutr.
Krok 3
Z půlky citronu vymačkáme šťávu a jablka jí pokapeme. Hrnek vlašských ořechů nasekáme nadrobno. Pak je naneseme na jablka a posypeme skořicí. Máslo necháme povolit při pokojové teplotě, pak vyšleháme s cukrem a vanilkovým extraktem. Po jednom přidáváme vejce a nakonec i špetku soli. Umleté vločky zapracujeme do těsta.
Krok 4
Těsto upravíme do formy a uhladíme povrch. Vložíme do trouby a pečeme při 180 °C přibližně 40 minut. Propečenost zkoušíme klasicky špejlí.
Krok 5
Po upečení uvolníme okraje, přes formu položíme talíř a opatrně otočíme koláč dnem vzhůru. Koláč krájíme na řezy a podáváme.