Jak na obrácený mandarinkový koláč | recept
Jak na obrácený mandarinkový koláč | recept. Tento jednoduchý a rychlý koláč je perfektní ukázkou dokonale šťavnatého moučníku plného svěžích tónů, o něž se v tomto případě postarají nápaditě zakomponované a tolik oblíbené mandarinky.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím upečete koláč v dortové formě s průměrem 23 cm
- 9 ks mandarinek
- 100 g třtinového cukru
- 2 vajíčka
- 220 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 150 ml oleje
- 150 ml vody
Krok 1
Všechny mandarinky oloupejte a 8 z nich rozdělte na měsíčky.
Krok 2
Dortovou formu důkladně vymažte nebo vyložte pečicím papírem, na dno nasypte souměrnou vrstvu třtinového cukru a měsíčky mandarinek na něj okrasně do kolečka vyskládejte.
Krok 3
Zbývající mandarinku v celku pak tyčovým mixérem rozmixujte s vajíčky.
Krok 4
Směs vlijte do mísy.
Pokud chcete mít koláč, respektive těsto jemné a hladké, můžete směs přelit přes sítko, čímž odstraníte zbylé kousky ovoce.
Krok 5
Do mísy přisypejte mouku s krupicovým cukrem a práškem do pečiva a společně s vodou i olejem vymíchejte do vláčného litého těsta.
Krok 6
Těstem následně přelijte mandarinky ve formě, vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 40–45 minut. Po vychladnutí koláč opatrně vyjměte z formy, přetočte jej zkaramelizovanými mandarinkami nahoru a krájejte na klínky, které můžete před servírováním poprášit moučkovým cukrem.
- Luxusní a o něco sladší variaci upečete z dobře okapaného kompotovaného ananasu.