Jak upéct famózní piškotový moučník s ořechovým krémem | recept
Jak upéct famózní piškotový moučník s ořechovým krémem | recept. Oslnivý moučník z mimořádně nadýchaného vyššího piškotu a nevšedně připraveného ořechového krému, který svou intenzitou nejen že báječně doplňuje kouzelně jemný piškot, ale činí z něj i na pohled lákavý skvost.
Co je potřeba
Na jemný piškot:
- 5 vajíček
- 5 lžic hladké mouky
- 5 lžic krupicového cukru
Na ořechový krém:
- 250 g másla
- 120 moučkového cukru
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 200 ml mléka
- 1 lžíce Solamylu
+ 150–200 g mletých vlašských ořechů na posypání
Krok 1
Na piškotové těsto oddělte bílky od žloutků a z bílků za postupného přisypávání krupicového cukru vyšlehejte tuhý sníh.
Krok 2
Žloutky v misce lehce promíchejte vidličkou a poté přilijte k vyšlehaným bílkům. Dohromady pak ještě minutu šlehejte.
Krok 3
Do vaječné směsi nakonec přisypejte mouku a velice zlehka promíchejte.
Krok 4
Hladké a nadýchané těsto rozprostřete na vyšší plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C.). Pečte 25–30 minut do zezlátnutí.
Krok 5
Na ořechový krém v hrnci promíchejte mleté ořechy s cukrem a Solamylem, přičemž do sypké směsi současně přilijte i mléko. Na sporáku pak na mírném ohni za stálého míchání směs zahřívejte a vařte, dokud nezačne probublávat a lehce houstnout. Pak nechejte zcela vychladnout.
Krok 6
Nyní elektrickými metlami vyšlehejte změklé máslo.
Krok 7
K máslové pěně přidejte zchladlou ořechovou směs z hrnce a vše společně prošlehejte.
Krok 8
Vzniklý ořechový krém v rovnoměrné vrstvě natřete na vychladlý piškotový korpus a uhlaďte.
Krok 9
Na závěr zasypte mletými ořechy, dlaní je ke krému jemně přitlačte, aby při následném krájení neopadávaly a dejte do lednice na několik hodin dobře vychladit. Teprve pak krájejte na jednotlivé řezy.
- Závěrečné zdobení mletými ořechy můžete vyměnit i za čokoládové. Čokoládu buď najemno nastrouhejte a moučník posypejte, nebo ji rozpusťte ve vodní lázní a povrch s ní ozdobně pocákejte.