Jak připravit pomazánku z pečené ryby a kořenové zeleniny | recept
Jak připravit pomazánku z pečené ryby a kořenové zeleniny | recept. Toto méně obvyklé pojetí rybí pomazánky připravené z pečené ryby namísto rybí konzervy vás velice mile překvapí svou lehkostí, šťavnatostí a fantastickou chutí. Intenzivní kořenová zelenina propojená s jemnou rybou a lahodným taveným sýrem je spojením opravdu mimořádným.
Co je potřeba
Na pečenou rybu:
- 4 kostky aljašské tresky či 400 g jiné ryby bez kostí
- 2–3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- sůl a pepř dle chuti
Na dokončení pomazánky:
- ½ bulvy uvařeného celeru
- 2 velké uvařené mrkve
- 1 cibule
- 100 g smetanového taveného sýru
- 50–100 g bílého smetanového jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
Krok 1
Kousky ryb z obou stran osolte, opepřete, potřete olivovým olejem a na plechu vyloženém pečicím papírem je ochucené sušeným tymiánem pečte při 180 °C přibližně 20 minut.
Máte-li snítku čerstvého tymiánu, neváhejte a přiložte jej na plech k rybám.
Krok 2
Upečené kousky ryb po zchladnutí rozdrobte do mísy a vidličkou co nejvíce rozmačkejte.
Krok 3
Poté do mísy přidejte najemno nastrouhanou mrkev, rovněž tak i celer a nadrobno nakrájenou cibuli.
Krok 4
Do promíchaného základu přidejte tavený sýr i jogurt, osolte a dle chuti opepřete. Vše dobře promíchejte.
Takto připravenou pomazánku nechejte pár hodin proležet v lednici a následně podávejte na křupavé bagetě či rozpečeném toastu ozdobené například jarní cibulkou.
- Pomazánku lze bez obav připravit i ze syrové kořenové zeleniny, kdy mnohem více vystoupí její intenzita a aromatičnost.