jaktak.cz

Jak na nastavovanou kaši | levný recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak na nastavovanou kaši | levný recept. Nastavovaná kaše je tradičním pokrmem, možná by ho šlo nazvat i lidovým. Splňuje totiž představy o jednoduché a prosté stravě našich předků. Jídlo je nejen levné, ale i rychlé na přípravu. Oceníte ho nejen, když vám zbyde bramborová kaše. Do ní se přidává vařená ječná lámanka, tedy krupky. Neodmyslitelnou součástí je pak majoránka, která kaši dodává její jedinečnou chuť a vůni. Tak se společně pusťme do přípravy nastavované kaše.

Co je potřeba

  • 400 g brambor
  • 200 g ječné lámanky
  • mléko a máslo podle potřeby (záleží na moučnatosti brambor)
  • sůl, pepř a majoránka na dochucení
  • 1 cibuli
  • olej
  • kyselé okurky k podávání

Krok 1

Lámanku nasypeme do cedníku, propláchneme, hodíme do hrnce a zalijeme ji vodou, necháme ji takto asi 30 minut. Dáme vařit vodu do rychlovarné konvice. Jakmile je uvařená, lámanku scedíme, vhodíme do hrnce a zalijeme je vroucí vodou. Vaříme do měkka. 

Krok 2

Pokud nemáme kaši uvařenou předem, oloupeme si brambory a nakrájíme je na kostky, mírně osolíme. Uvaříme do měkka a scedíme. Přidáme máslo a mléko a pomocí ručního mixéru vyšleháme na kaši. Množství mléka a másla volíme podle chuti a potřeby. 

Krok 3

Následně smícháme uvařenou lámanku s bramborovou kaší, přisypeme majoránku a nešetříme s ní, důkladně promícháme. Ochutíme solí a pepřem.

Krok 4

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Olej nalijeme do hrnce a zahřejeme, nasypeme na něj cibuli, stáhneme plamen a pomalu smažíme. Jakmile bude cibule zlatohnědá, dáme hrnec z ohně a necháme dojít. Nastavovanou kaši podáváme posypanou smaženou cibulkou a s kyselou okurkou. Skvěle ji doplní i volské oko. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-nastavovanou-kasi-levny-recept.html