jaktak.cz

Jak upéct tvarohové sušenky s kandovaným ovocem a rozinkami | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct tvarohové sušenky s kandovaným ovocem a rozinkami | recept. Tyto tvarohové sušenky plné sladkého, s rozinkami v rumu marinovaného kandovaného ovoce, jsou neodolatelně lahodnou, jemnou a díky výraznému koření i voňavou cukrovinkou.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete cca 90 tvarohových sušenek

  • 1 tvaroh ve staniolu – 250 g
  • 80 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 180 g hladké mouky (+ na poprášení dlaní)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky vanilkového aroma
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 50 g rozinek
  • 50 ml rumu

moučkový cukr na posypání

Krok 1

Rozinky a kandovaného ovoce smíchejte v misce, zalijte rumem a promíchejte, aby se každý kousek ovoce v rumu omočil. Ovoce nechejte po dobu dalších příprav v misce marinovat.

Krok 2

Do větší mísy vložte tvaroh, zasypejte jej moučkovým cukrem, přidejte na kostky pokrájené máslo pokojové teploty a provoňte vanilkovým aroma. Vše vidličkou promačkejte do hladké konzistence.

Krok 3

Do tvarohového základu postupně přisypávejte prosátou mouku s práškem do pečiva a rozpracujte v těsto.

Krok 4

V průběhu hnětení těsto provoňte skořicí, zázvorem i muškátovým oříškem a přidejte mleté ořechy s marinovaným ovocem (zbylý rum slijte a do těsta nepřidávejte).

Krok 5

Z vypracovaného soudržného a nelepivého těsta odebírejte malé kousky, ze kterých v dlaních poprášených moukou zformujte váleček a na plechu vyloženém pečicím papírem jej prsty rozmáčkněte. U obou konců pak vytvarujte do špičky.

Takto pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C.), přibližně 13 minut do růžova.

Krok 6

Po upečení nechejte na plechu jen tak minutku dojít, poté z plechu sejměte, a ještě teplé je posypte moučkovým cukrem.

Zcela vychladlé sušenky pak skladujte v suchu a temnu ve vzduchotěsné nádobě, kde vydrží 2–3 týdny.

  • Výtečné jsou rovněž sušenky obohacené nastrouhanou pomerančovou kůrou, kdy šťávu z použitého pomeranče využijete k marinování kandovaného ovoce a rozinek.  

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-tvarohove-susenky-s-kandovanym-ovocem-rozinkami-recept.html