Jak upéct tvarohové sušenky s kandovaným ovocem a rozinkami | recept
Jak upéct tvarohové sušenky s kandovaným ovocem a rozinkami | recept. Tyto tvarohové sušenky plné sladkého, s rozinkami v rumu marinovaného kandovaného ovoce, jsou neodolatelně lahodnou, jemnou a díky výraznému koření i voňavou cukrovinkou.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete cca 90 tvarohových sušenek
- 1 tvaroh ve staniolu – 250 g
- 80 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 180 g hladké mouky (+ na poprášení dlaní)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky vanilkového aroma
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky mletého zázvoru
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 100 g kandovaného ovoce
- 50 g rozinek
- 50 ml rumu
moučkový cukr na posypání
Krok 1
Rozinky a kandovaného ovoce smíchejte v misce, zalijte rumem a promíchejte, aby se každý kousek ovoce v rumu omočil. Ovoce nechejte po dobu dalších příprav v misce marinovat.
Krok 2
Do větší mísy vložte tvaroh, zasypejte jej moučkovým cukrem, přidejte na kostky pokrájené máslo pokojové teploty a provoňte vanilkovým aroma. Vše vidličkou promačkejte do hladké konzistence.
Krok 3
Do tvarohového základu postupně přisypávejte prosátou mouku s práškem do pečiva a rozpracujte v těsto.
Krok 4
V průběhu hnětení těsto provoňte skořicí, zázvorem i muškátovým oříškem a přidejte mleté ořechy s marinovaným ovocem (zbylý rum slijte a do těsta nepřidávejte).
Krok 5
Z vypracovaného soudržného a nelepivého těsta odebírejte malé kousky, ze kterých v dlaních poprášených moukou zformujte váleček a na plechu vyloženém pečicím papírem jej prsty rozmáčkněte. U obou konců pak vytvarujte do špičky.
Takto pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C.), přibližně 13 minut do růžova.
Krok 6
Po upečení nechejte na plechu jen tak minutku dojít, poté z plechu sejměte, a ještě teplé je posypte moučkovým cukrem.
Zcela vychladlé sušenky pak skladujte v suchu a temnu ve vzduchotěsné nádobě, kde vydrží 2–3 týdny.
- Výtečné jsou rovněž sušenky obohacené nastrouhanou pomerančovou kůrou, kdy šťávu z použitého pomeranče využijete k marinování kandovaného ovoce a rozinek.