Jak upéct prvotřídní kokosový koláč s vanilkovým cappuccino krémem
Jak upéct prvotřídní kokosový koláč s vanilkovým cappuccino krémem. Moučník z řady velice luxusních zákusků, který ohromí a současně překvapí relativně snadnou přípravou. Jemné, smetanou obohacené těsto z vyšlehaných bílků, bílé čokolády a kokosu, jež je pak dozlatova upečené s unikátním pudinkovým krémem, opravdu není ničím složitým, za to však neodolatelně lahodným.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá dortové formě o průměru 23 cm
Na jemné těsto:
- 3 bílky (zbylé žloutky využijete k přípravě krému)
- 3 lžíce krupicového cukru
- 200 g hladké mouky
- ½ bal. prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 100 g másla
- 100 g bílé čokolády
- 150 ml mléka
- 3 lžíce zakysané smetany
- 50 g strouhaného kokosu
Na vanilkový cappuccino krém:
- 250 ml mléka
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 žloutky
- 2 lžíce zakysané smetany
- 3 lžíce vanilkového cappuccina v prášku
- 1 bal. vanilkového pudinku
Krok 1
Nejdříve začněte s přípravou krému, který musí pro další využití zchladnout. Nalijte tedy 100 ml mléka do menšího kastrůlku, oslaďte krupicovým i vanilkovým cukrem, dobře promíchejte a dejte na mírný oheň pomalu vařit.
Krok 2
Zbylých 150 ml mléka prošlehejte v misce se 3 žloutky, vanilkovým cappuccinem, pudinkem a zakysanou smetanou tak, aby ve směsi nebyla žádná hrudka.
Krok 3
Směs pak pomalu tenkým pramínkem přilévejte do horkého oslazeného mléka a za stálého míchání na mírném ohni uvařte hustý pudink. Poté nechejte zcela vychladnout.
Krok 4
Na těsto nyní ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě na mírný ohřev rozpusťte máslo s nalámanou bílou čokoládou.
Krok 5
Bílky vyšlehejte elektrickými metlami s krupicovým cukrem do tuhého sněhu.
Krok 6
Do sněhu pak v míse zapracujte mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr.
Krok 7
V průběhu mísení přidejte rozpuštěnou čokoládu s máslem.
Krok 8
Jakmile vše spojíte v kompaktní tužší hmotu, nařeďte ji mlékem a zakysanou smetanou, přičemž současně přidejte i kokos.
Krok 9
Větší část vymíchaného polotekutého těsta přesuňte do formy vyložené pečicím papírem a dejte na 15 minut předpéct do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C).
Krok 10
Po uvedené době formu vyjměte a na předpečený základ rozetřete vychladlý pudinkový krém.
Krok 11
Překryjte zbylým těstem a vraťte zpět do trouby, kde koláč při stejné teplotě dalších 45 minut dopékejte.
Po upečení nechejte koláč ve formě zcela vychladnout a nejlépe i uležet do druhého dne, kdy těsto nasákne krémem a dokonale zvláční.
- Vysoce elegantní moučník získáte, pokud jej po upečení a zchladnutí polijete rozpuštěnou bílou čokoládou a posypete kokosem.