jaktak.cz

Jak upéct prvotřídní kokosový koláč s vanilkovým cappuccino krémem

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct prvotřídní kokosový koláč s vanilkovým cappuccino krémem. Moučník z řady velice luxusních zákusků, který ohromí a současně překvapí relativně snadnou přípravou. Jemné, smetanou obohacené těsto z vyšlehaných bílků, bílé čokolády a kokosu, jež je pak dozlatova upečené s unikátním pudinkovým krémem, opravdu není ničím složitým, za to však neodolatelně lahodným.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá dortové formě o průměru 23 cm

Na jemné těsto:

  • 3 bílky (zbylé žloutky využijete k přípravě krému)
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • ½ bal. prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g másla
  • 100 g bílé čokolády
  • 150 ml mléka
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 50 g strouhaného kokosu

Na vanilkový cappuccino krém:

  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 3 lžíce vanilkového cappuccina v prášku
  • 1 bal. vanilkového pudinku

 

Krok 1

Nejdříve začněte s přípravou krému, který musí pro další využití zchladnout. Nalijte tedy 100 ml mléka do menšího kastrůlku, oslaďte krupicovým i vanilkovým cukrem, dobře promíchejte a dejte na mírný oheň pomalu vařit.

Krok 2

Zbylých 150 ml mléka prošlehejte v misce se 3 žloutky, vanilkovým cappuccinem, pudinkem a zakysanou smetanou tak, aby ve směsi nebyla žádná hrudka.

Krok 3

Směs pak pomalu tenkým pramínkem přilévejte do horkého oslazeného mléka a za stálého míchání na mírném ohni uvařte hustý pudink. Poté nechejte zcela vychladnout.

Krok 4

Na těsto nyní ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě na mírný ohřev rozpusťte máslo s nalámanou bílou čokoládou.

Krok 5

Bílky vyšlehejte elektrickými metlami s krupicovým cukrem do tuhého sněhu.

Krok 6

Do sněhu pak v míse zapracujte mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr.

Krok 7

V průběhu mísení přidejte rozpuštěnou čokoládu s máslem.

Krok 8

Jakmile vše spojíte v kompaktní tužší hmotu, nařeďte ji mlékem a zakysanou smetanou, přičemž současně přidejte i kokos.

Krok 9

Větší část vymíchaného polotekutého těsta přesuňte do formy vyložené pečicím papírem a dejte na 15 minut předpéct do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C).

Krok 10

Po uvedené době formu vyjměte a na předpečený základ rozetřete vychladlý pudinkový krém.

Krok 11

Překryjte zbylým těstem a vraťte zpět do trouby, kde koláč při stejné teplotě dalších 45 minut dopékejte.

Po upečení nechejte koláč ve formě zcela vychladnout a nejlépe i uležet do druhého dne, kdy těsto nasákne krémem a dokonale zvláční.

  • Vysoce elegantní moučník získáte, pokud jej po upečení a zchladnutí polijete rozpuštěnou bílou čokoládou a posypete kokosem.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-prvotridni-kokosovy-kolac-s-vanilkovym-cappuccino-kremem.html